Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet Rusiji

Putin će hrvatsku predsjednicu primiti u rezidenciji u kojoj se često odmara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović idući tjedan putuje u Rusiju, gdje se sastaje s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Službeni put pomno je pripreman i odvija se u sjeni krize oko Agrokora i dugova prema ruskim bankama.

Jedan od najmoćnijih ljudi svijeta Vladimir Putin, hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović dočekat će u svojoj strogo čuvanoj, luksuznoj rezidenciji.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili" Vladimir Putin Ukrajina odbacila optužbe Putin u teror umiješao Ukrajinu: "Napadači su bježali prema granici, čekao ih je prolaz"

U luksuznoj crnomorskoj rezidenciji ''Bočarov ručej'' ruski se predsjednik često odmara. Održava kondiciju i prima strane državnike, u srijedu i hrvatsku predsjednicu. Bivši veleposlanik u Moskvi Božo Kovačević kaže da to nije mala stvar.

''Osim s predsjednikom Putinom, naša će se predsjednica susresti i s ruskim premijerom, što nije baš uobičajeno. To govori o visokom stupnju zainteresiranosti za obnovu odnosa'', rekao je Božo Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji.

Moguć dobar posao u Rusiji

S predsjednicom, bez obzira na sankcije službenoj Moskvi, putuje i dosad najjača gospodarska delegacija. I s ruske strane velik je interes. Dogovara se izlazak na treća tržišta, a potpredsjednik HGK-a uvjerava da je moguć dobar posao u Rusiji.

''Od prehrambene industrije, proizvodnje, metaloprerađivačke industrije, a također i turizam'', rekao je Željko Kramarić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore.

S predsjednicom putuje i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan. Na Pantovčaku uvjeravaju da nema skrivenih motiva, već Cvitan potpisuje protokol o suradnji s ruskim tužiteljima. No, razgovor o Agrokoru i dugovima prema ruskim bankama neće se moći izbjeći.

''Neka politika i s hrvatske strane i ruske strane odrade to da to pitanje ne bude prepreka svima drugima da rade svoj biznis'', kaže Kramarić.

Razgovarat će se i o LNG terminalu na Krku, koji nije u ruskom interesu, a gura ga hrvatska predsjednica. Spominje se i moguće konačno rješenje za rafineriju u Bosanskom Brodu, već do kraja mjeseca. Gradonačelnik Mirko Duspara nada se spajanju rafinerije na plin, što je pokrenula hrvatska vlada.

''Nama Brođanima to konkretno znači puno manje zagađenja. I ako ima diplomatskih problema, treba ih rješavati brzo, jer nam je dosta već čekanja'', kaže Duspara. Predsjednica putuje i u Moskvu i Sankt Peterburg. Nakon Mađara i Rusi će joj uručiti počasni doktorat.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene