Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vlada: Županima po dva zamjenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izmjenama triju zakona Vlada je danas omogućila da neposredno izabrani župani, te gradonačelnici i načelnici općina većih od deset tisuća stanovnika imaju dva, umjesto jednog zamjenika.

Državni tajnik Središnjega državnog ureda za upravu Antun Palarić objašnjava da je opseg poslova u lokalnoj samoupravi već sada toliki da ih ne može obavljati gradonačelnik sa samo jednim zamjenikom, a poslovi će se i povećavati kako se dalje bude decentralizirala lokalna uprava.
Vlada zato predlaže da se u županijama, gradovima i općinama većim od deset tisuća stanovnika zadrži sadašnji model, s najviše dva zamjenika. Naime, novim zakonom bilo je previđeno da se broj zamjenika nakon neposrednih izbora smanji na jedan, ali današnjim izmjenama Vlada je broj zamjenika povećala na dva.

Pročitajte i ovo Parlamentarni dijalog Glas građana Hoće li doći do političkog dijaloga? Velika većina gledatelja Dnevnika Nove TV nema dvojbi Andrej Plenković Nova Vlada Koje su savjete dobili novi ministri od iskusnijih kolega? "Moraju se okružiti ljudima koji puno znaju"

Gradonačelnici i načelnici manjih općina i gradova i dalje će imati po jednog zamjenika, a kako je često riječ o sredinama s manje novca, dopustit će se da i gradonačelnici i načelnici, kao i njihov zamjenik tu dužnost ne obavljaju profesionalno, odnosno da ne budu na gradskoj plaći.

Kod gradova i općina većih od deset tisuća stanovnika te Grada Zagreba, gradonačelnici i načelnici moraju biti profesionalci, a njihovi zamjenici sami će odlučiti hoće li s gradom zasnovati radni odnos.

"Time ćemo omogućiti da ne prekidaju svoje uspješne karijere", objasnio je Palarić.

U sredinama u kojima nacionalne manjine imaju pravo na proporcionalnu zastupljenost, ako zajedno s gradonačelnikom ne bude izabran zamjenik iz reda nacionalne manjine, moći će se na dopunskim izborima izabrati i treći zamjenik.

Kroz izmjene je dodana i odredba po kojoj zastupljenost među zamjenicima čelnika lokalnih jedinica imaju i Hrvati, ako je riječ o jedinici u kojoj su u manjini.

Vlada je predložila i izmjene Zakona o Gradu Zagreba u kojemu će se nakon neposrednih izbora ukinuti poglavarstvo, kako je to ranije pripisano i za druge gradove.

U manjim gradovima, do deset tisuća stanovnika, smanjit će se broj potrebnih potpisa za kandidiranje na izborima i u njima će za to biti dovoljno 200 potpisa, a za gradove od deset do 35 tisuća stanovnika ostaje 500 potpisa.

"Predložene izmjene treba donijeti sada, kako bi osam mjeseci prije lokalnih izbora, koji će se održati u svibnju iduće godine, sve bilo spremno i daleko prije izbora bila jasna pravila igre", kazao je Palarić.

Vlada je danas odlučila i o osnivanju 12-članog Nacionalnog vijeća za vrednovanje modernizacije državne uprave na čijem će čelu biti potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

U Vijeću su predstavnici Vlade, civilnog društva i sindikata, te treba imati dva člana iz Sabora, ali je, kaže Palarić, ostavljeno mjesto za predstavnika oporbe, koja još nije predložila svog predstavnika.

Hrvatska treba donijeti i novi zakon o upravnim sporovima, a njime će, sukladno danas prihvaćenim strateškom dokumentu za njegovu izradu, biti uvedena usmena rasprava u upravnom sudovanju, omogućeno donošenje odluka po sucu pojedincu i sl. Organizacijski zakon će uvesti i dvostupanjsko sudovanje, odnosno bit će predloženo ustanovljenje Vrhovnog upravnog suda.

Upravni odbor Fonda hrvatskih branitelja predložio je, a Vlada danas prihvatila da se jedna trećina dobiti Fonda ove godine ne dijeli između Zaklade hrvatskih branitelja i Fonda za stipendiranje djece branitelja, već u cijelosti bude raspoređena za stipendiranje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene