Obavijesti Video Pretražite Navigacija
referendumom o ćirilici

Vlada zadužila Ministarstvo uprave i DZS da provjere potpise za za referendum o dvojezičnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupio je oko 650.000 potpisa za održavanje referenduma o uporabi manjinskog jezika i pisma, Vlada je zadužila Ministarstvo uprave i DZS da provjere potpise.

Vlada je u četvrtak zadužila Ministarstvo uprave i Državni zavod za statistiku (DZS) da organiziraju i provedu provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razgovori o rebalansu proračuna Evo što ministri kažu o tome gdje mogu uštedjeti u svojim resorima Slika nije dostupna Sve sukladno zakonu Bauk: Obustava primjene izmjena vukovarskog Statuta nije politička odluka

Provedba je to zaključka Sabora koji je Vladu pozvao da provjeri potpise koje je Građanska inicijativa "Stožer za obranu hrvatskog Vukovara" parlamentu dostavila u prosincu prošle godine.

Sabor zadužio Vladu da provjeri potpise za referendum o dvojezičnosti

Ministarstvo uprave i DZS organizirat će provjeru, odabir uzorka i izvjestiti Vladu o rezultatima, kazao je ministar uprave Arsen Bauk. Provjera i vjerodostojnost potpisa provest će se na slučajnom uzorku koji će utvrditi DZS.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupio je oko 650.000 potpisa za održavanje referenduma na kojem bi građani odlučivali o uporabi manjinskog jezika i pisma, odnosno o tome da manjine pravo na jezik i pismo u nekoj sredini imaju ako čine više od 50 posto stanovništva, a ne kao do sada, 30 posto. U javnosti je taj referendum nazvan "referendumom o ćirilici".

Vlada je usvojila i izvješće o provedbi zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja za prošlu godinu, a ministar branitelja Predrag Matić kazao je kako je riječ o malom zakonu, "ali vrlo važnom za mentalno zdravlje nacije jer rješava neke probleme koje provlačimo 70 godina kroz Hrvatsku".

Unatoč žestokim kritikama i napadima pojedinaca i nekih institucija, zakon se provodi od travnja prošle godine i izvješće pokazuje da je Vlada ispunila glavni strateški cilj - očuvanje spomena na sve stradale, bez politiziranja i ideoloških motiva, vodeći se načelom "žrtva je žrtva", rekao je Matić.

'Ovo je sramotno i bezvezno. Nitko nije htio ugrožavati građane srpske manjine'

Prikupljanjem podataka i provođenjem vlastitih istraživanja obuhvaćene su 82 lokacije mogućih mjesta groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, koje se nalaze u 16 županija i Gradu Zagrebu.

Istraženo je 16 lokacija, ukupno je ekshumirano 315 posmrtnih ostataka, a posmrtni ostaci 271 osobe dostojno su trajno zbrinuti, naveo je ministar Matić. Temeljem zakona svečno je otkriveno i prvo spomen obilježje, postavljeno u znak sjećanja na 15 žrtava komunističkog režima, u Tupalama – Sincu kod Otočca, istaknuo je.

Vlada je usvojila i Godišnje izvješće o obrani za prošlu godinu, a ministar obrane Ante Kotromanović naveo je da se u tom razdoblju, unatoč otežanim uvjetima ograničenih financijskih sredstava, nastavilo s opremanjem i modernizacijom Oružanih snaga.

Spomenuo je provedbu kapitalnog remonta i nadogradnje borbenih aviona MiG-21, kapitalnog remonta helikoptera Mi-8 MTV, te modernizaciju radarskog sustava FPS-117 i nabavu letačke i padobranske opreme. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene