Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj švicarac

Vlada odgovorila SDP-u: 'To je promašeno i nepotrebno!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada danas o predsjedničkim rezidencijama i SDP-ovoj interpelaciji.

Nakon dvije telefonske sjednice, zatvorene za javnost, održana je 22. sjednica Vlade na koju je premijer Orešković stigao nakon što je u Banskim dvorima održao press konferenciju na kojoj je najavio prodaju državnih tvrtki. Što je sve najavio pročitajte OVDJE.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Premijer Andrej Plenković Tražio deportaciju Plenković o zatvorenim hrvatskim navijačima: "Nije realno da su svi jednako odgovorni za nered"

Najavio je prodaju Končara, Sunčani Hvar, EutelStat i Croatia Osiguranje, te dodao kako će se time osigurati oko 200 milijuna eura. Dodao je kako ipak neće prodati sve. 'Time ćemo ostvariti ono što smo najavili', poručio je premijer Orešković.

Prva točka dnevnog reda sjednice bio je nacrt prijedloga zakona o prijenosu mirovinskih prava (EU), kojeg je Vlada prihvatila te poslala na izglasavanje u Sabor. Prijedlog zakona predstavio je Ante Vučić, zamjenik ministrice rada i mirovinskog sustava Nade Šikić. Vučić je predstavio i nacrt prijedloga zakona o izmjeni Zakona o prikupljanju, obradi, povezivanju, korištenju i razmjeni podataka o primicima i javnim davanjima po osiguranicima, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, koji je prihvaćen.

Ministrica Bernardica Juretić Vladi je predstavila nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ravnopravnosti spolova, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, kojime bi se, kako je predstavila, pružala veća zaštita osobama koje su diskriminirane na temelju spola. Vlada je prihvatila i ovaj zakonski prijedlog. Ministrica Juretić predstavila je nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o socijalnoj skrbi, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona - Vlada je i ovaj prijedlog zakona prihvatila.

Pred Vladom su predstavljeni i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o informiranju potrošača o hrani, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU), Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU), Nacrt prijedloga zakona o potvrđivanju Ugovora o jamstvu između Republike Hrvatske i Europske banke za obnovu i razvoj za financiranje Projekta restrukturiranja HAC-a, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona. Svi prijedlozi zakona su prihvaćeni.

Na dnevnom redu Vlade našla se i interpelacija o radu Vlade Republike Hrvatske radi postupanja Vlade Republike Hrvatske u postupcima koji će se pred međunarodnim arbitražnim sudištima pokrenuti protiv Republike Hrvatske zbog donošenja Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o kreditnim institucijama (predlagatelji: 25 zastupnika u Hrvatskome saboru) – Prijedlog izvješća Vlade Republike Hrvatske.

Vlada je odlučila kako je interpelacija koju je zatražio SDP zbog moguće tužbe banaka arbitražnom centru u Washingtonu 'promašena i nepotrebna'. Dok je SDP tražio da se vlada izjasni kakav će stav zauzeti prema bankama, iz Vlade to odbijaju uz obrazloženje da arbitražni postupci o kojima bi se trebali izjasniti još nisu pokrenuti.

'Interpelacija govori da će se pred međunarodnim sudištima pokrenuti postupci protiv Hrvatske, u ovim trenucima nemamo informacije kada će se to dogoditi', poručio je ministar financija Zdravko Marić koji je Vladi predstavio dva zakona među kojima i onaj o konverziji kredita u švicarskim francima, donesen 30. rujna 2015. godine.

Ministar financija Zdravko Marić je uvodno naglasio kako se u interpelaciji govori u futuru, da će se pokrenuti postupci, a da on nema saznanja da je ijedan takav postupak pokrenut. U Vladinom se mišljenju navodi kako tu interpelaciju smatraju promašenom i nepotrebnom, a predloženi zaključci ocjenjuju se nedosljednima i neopravdanima.

U dijelu koji se odnosi na proglašavanje bilateralnih ugovora o ulaganjima sklopljenih s državama članicama Europske unije nevažećima, Vlada ističe da se radi o otvorenom pravnom pitanju na razini cijele EU te da se trenutno radi na iznalaženju zajedničkog rješenja koje bi se odnosilo na sve države članice Unije. Također, Vlada navodi da se ne može istovremeno postavljati zahtjev za proglašavanjem ugovora nevažećim i zahtjev za njegovo raskidanje jer jedno isključuje drugo.

Dok god su na snazi, ti ugovori obvezuju, a svi dosadašnji pokušaji drugih država članica i Europske komisije da se ugovori proglase nevažećima ostali su bezuspješni. Značajan dio ugovora sklopljen je na određeno vrijeme i ne može se prije toga otkazati bez pristanka druge strane, navodi se u Vladinom mišljenju.

Govoreći o tom dokumentu, Marić je podsjetio da je njegovom ministarstvu do kraja ožujka, prema zakonu, trebalo biti dostavljeno izvješće o konverziji kredita vezanih uz 'švicarce'. Izvješća je podnijelo 11 banaka, a prema njihovim podacima, ugovore o kreditima u 'švicarcima' ili vezanih uz 'švicarce' imalo je ukupno 58.367 građana, obrtnika, OPG-ova, osoba slobodnih zanimanja i dr.

Od ukupnog broja, njih 93,9 posto je prihvatilo ponuđenu konverziju, od kojih je njih 84,9 posto konverziju već i realiziralo. Ukupni učinak konverzije je 6,6 milijardi kuna, a kada se tome doda i učinak preplate i manjkova, ukupni učinak konverzije iznosi 7,6 milijardi kuna, kazao je Marić.

Vlada je raspravila i prijedlog odluke o donošenju Smjernica politike državnih potpora za razdoblje 2016. – 2018. godinu. Prijedlog je predstavio ministar Marić, a Vlada ga je jednoglasno prihvatila.

Vila u Visokoj za protokol, predsjednici opet Pantovčak

Prijedlog odluke o davanju određenih nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske na upravljanje Uredu predsjednice Republike Hrvatske i Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, kao i Prijedlog odluke o dopuni Odluke o korištenju rezidencijalnih objekata u vlasništvu Republike Hrvatske su prihvaćeni.

Prema ovoj odluci Vlade, određene nekretnine daju se na upravljanje Uredu predsjednice Republike Hrvatske među kojima vila Pantovčak i Vila Prekrižje.

Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), prema odluci Vlade daju se na upravljanje zgrada u zagrebačkoj Visokoj ulici, koja će se ponovno koristiti u protokolarne svrhe kao što je to bilo i ranije, prije nego što je bivša Vlada Zorana Milanovića tu vilu dodijelila predsjednici Republike, zatim Zelena vila na Pantovčaku, kao i ostale vile na Brijunima i okolnim otocima, (Vila Brijunka, Bijela vila, Vila Jadranka, otok Vanga, otok Galija, Kaštel,), Vila Kovač na Hvaru te klijet i vinograd u Samoboru.

Donošenjem te odluke, prema riječima zamjenice ministra pravosuđa Barice Novosel, omogućit će se racionalnije upravljanje državnom imovinom, jer će se Zelena vila i nekretnine u Samoboru moći koristiti u druge javne svrhe, dok će se zgrada u Visokoj ulici 22 ponovno moći koristi u protokolarne svrhe, kao što se koristila i prije donošenja odluke vlade Zorana Milanovića od 29. siječnja 2015. godine, a koja prestaje važiti.

Milanovićeva Vlada tom je odlukom, naime, predsjednici Republike na korištenje dala vilu u Visokoj, ali i odredila da ona nakon što se u nju preseli daje DUUDI-ju na upravljanje sve druge objekte koje koristi, među njima i rezidenciju na Pantovčaku.

Vlada je prihvatila Izvješće o provedbi Plana humanitarnog razminiranja i utrošenim financijskim sredstvima za 2015. godinu i Prijedlog plana protuminskog djelovanja za 2016. godinu.

Prihvaćen je i Prijedlog zaključka o obustavi ovršnih postupaka i deložacija pokrenutih od strane austrijskih banaka Raiffeisen grupe (predlagatelj: Klub zastupnika Hrvatskih laburista – Stranke rada). Vlada navodi da je postojeći zakon valjan i štiti one na koje se ovim prijedlogom upire. Ako je podnesena kaznena prijava, Sud donosi odluku o odgodi deložacije.

Prijedlog odluke o davanju suglasnosti društvu Hrvatske ceste d.o.o. za kreditno zaduženje kod kreditodavatelja: Zagrebačka banka d.d., Zagreb, Privredna banka Zagreb d.d., Zagreb, Erste&Steiermärkische Bank d.d., Rijeka i Societe Generale-Splitska banka d.d., Split, radi financiranja građenja i održavanja državnih cesta i podmirenja kreditnih obveza u 2016. godini je prihvaćen.

Prijedlog odluke o davanju državnog jamstva u korist kreditodavatelja: Zagrebačka banka d.d., Zagreb, Privredna banka Zagreb d.d., Zagreb, Erste& Steiermärkische Bank d.d., Rijeka i Societe Generale-Splitska banka d.d., Split, za kreditno zaduženje društva Hrvatske ceste d.o.o., radi financiranja građenja i održavanja državnih cesta i podmirenja kreditnih obveza u 2016. godini je prihvaćen.

Vlada je prihvatila i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti društvu Hrvatske autoceste d.o.o. za kreditno zaduženje kod kreditodavatelja: Zagrebačka banka d.d., Zagreb, Erste & Steiermärkische Bank d.d., Rijeka i Privredna banka Zagreb d.d., Zagreb, radi urednog servisiranja dospjelih kreditnih obveza kao i Prijedlog odluke o davanju državnog jamstva u korist kreditodavatelja: Zagrebačka banka d.d., Zagreb, Erste & Steiermärkische Bank d.d., Rijeka i Privredna banka Zagreb d.d., Zagreb, za kreditno zaduženje društva Hrvatske autoceste d.o.o., radi urednog servisiranja dospjelih kreditnih obveza te Prijedlog odluke o davanju suglasnosti društvu Hrvatske autoceste d.o.o. za kreditno zaduženje kod kreditodavatelja: Zagrebačka banka d.d., Zagreb, Hrvatska poštanska banka d.d., Zagreb i Privredna banka Zagreb d.d., Zagreb, radi urednog servisiranja dospjelih kreditnih obveza. Prihvaćen je Prijedlog odluke o davanju državnog jamstva u korist kreditodavatelja: Zagrebačka banka d.d., Zagreb, Hrvatska poštanska banka d.d., Zagreb i Privredna banka Zagreb d.d., Zagreb, za kreditno zaduženje društva Hrvatske autoceste d.o.o., radi urednog servisiranja dospjelih kreditnih obveza.

Prihvaćeni su: Prijedlog odluke o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi dijela županijske ceste ŽC 4012, u k.o. Vukosavljevica, Prijedlog odluke o davanju odobrenja Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture za novo zapošljavanje na određeno vrijem, Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o davanju suglasnosti Gradu Požegi za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak, Prijedlog amandmana Vlade Republike Hrvatske na Konačni prijedlog zakona o provedbi uredbi Europske unije iz područja platnog prometa te Prijedlozi zaključaka o davanju prethodne suglasnosti predstavniku Vlade Republike Hrvatske za prihvaćanje amandmana drugih predlagatelja na: Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu ; Konačni prijedlog zakona o izmjenama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama; Konačni prijedlog zakona o izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Vlada je prihvatila Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju Vijeća za državnu informacijsku infrastrukturu, Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na prijedlog Aneksa I (Dodatka) Sporazuma o podmirenju potraživanja s Industrogradnja Grupom d.d., Zagreb, od 20. srpnja 2012. godine i Izvješće o napretku postignutom u ostvarenju nacionalnih ciljeva povećanja energetske učinkovitosti.

Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Crne Gore je prihvaćen. 'Hrvatska podupire širenje NATO-a jer time osiguravamo bolju sigurnost Hrvatske'.

Prihvaćen je i Prijedlog zaključka o sudjelovanju Republike Hrvatske kao zemlje partnera na 20. međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru, Bosna i Hercegovina. 'Tržište Bosne i Hercegovine je bitno za Republiku Hrvatsku, a sudjelovanje na sajmu bilo bi korisno za gospodarstvo RH'.

Kao dodatna točka dnevnog reda 22. sjednice Vlade prihvaćen je Prijedlog odluke o imenovanju nacionalnog koordinatora za sudjelovanje Republike Hrvatske u Inicijativi o suradnji Narodne Republike Kine sa šesnaest država srednje i istočne Europe („Kina+16“). Leo Prelec, zamjenik ministra gospodarstva, imenovan je nacionalnim koordinatorom za sudjelovanje RH u Inicijativi Kina+16.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene