Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teška problematika

Vlada usvojila prijedlog zakona o žrtvama seksualnog nasilja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar banitelja Predrag Matić na sjednici Vlade poručio je kako se sadašnja Vlada prva ozbiljnije uhvatila u koštac s ovom složenom problematikom

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog Zakona o pravima žrtvama seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, pri čemu je ministar banitelja Predrag Matić ustvrdio da je sadašnja Vlada prva koja se s tom složenom i teškom problematikom ozbiljnije uhvatila u koštac.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Ilustracija Ljudska prava Prošlo je više od 30 godina, a važnog dokumenta i dalje nema: "Žrtve nisu brojevi, već ljudi s imenom i prezimenom''

U prijedlog su ugrađeni standardi međunarodnog prava i iznad je međunarodne prakse, a odnosi se na osobe koje su preživjele seksualno nasilje na području Hrvatske ili izvan nje tijekom zatočeništva u neprijateljskim logorima i zatvorima, te koje su u vrijeme počinjenja zločina imale prebivalište u Hrvatskoj.

Na sjednici Vlade o životnom partnerstvu: 'Ovo je svjetonazorski, a ne revolucijski zakon'

Počinitelji su pripadnici vojnih i paravojnih postrojbi neprijateljske vojske ili hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga, te civilne osobe koje su na počinjenje bile potaknute ili prisiljene od strane vojnih osoba.

Zakonom se regulira pružanje psihosocijalne, pravne i medicinske pomoći te prava na novčanu naknadu koja će se osigurati iz proračuna, odnosno sredstava Ministarstva branitelja, što će se urediti posebnim zakonom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene