Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Paket mjera za zapošljavanje

Nezaposleni ste i računate na pomoć države? Ovo su noviteti koje je Vlada pripremila za 2018. godinu

Cilj je Vlade povećati zaposlenost mladih (Foto: Pixell)
Cilj je Vlade povećati zaposlenost mladih (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija +0 Cilj je Vlade povećati zaposlenost mladih (Foto: Pixell) Galerija 1/1 >>
Država je za paket mjera aktivne politike zapošljavanja za 2018. godinu "Od mjere do karijere" osigurala 1,6 milijardi kuna, što je sto milijuna kuna više nego ove godine. "Želja nam je da iduće godine zaposlimo oko 30.000 pripravnika te da kroz sve mjere uključimo otprilike novih 50.000 osoba u rad", rekao je ministar Pavić.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić naglasio je na sjednici Vlade, predstavljajući mjere za 2018., da su ciljevi povećati stope zaposlenosti, osobito mladih i starijih osoba, te smanjiti broj dugotrajno nezaposlenih.

"Hrvatska je imala rekordno nisku nezaposlenost od 11,6 posto u listopadu, ali ono što je puno bitnije je povećanje zaposlenosti za 1,8 posto. Imamo 29.000 zaposlenih više. Pala je i stopa nezaposlenosti mladih, a na razini cijele godine bit će oko 26 posto", pohvalio se Pavić. 

paketu mjera za zapošljavanje koje je danas usvojila Vlada je i nekoliko noviteta u odnosu na ovu godinu. Jedan je jačanje pripravništva.

"Cilj nam je da povećamo cijenu rada, da mladi uđu u pravi radni odnos i da to bude najviše u realnom sektoru. Zato ćemo za realni sektor sufinancirati 50 posto bruto plaće bez gornjeg ograničenja i trošak prijevoza, a u javnim službama - u sektorima zdravstva, obrazovanja i socijale financirat ćemo do 100 posto iznosa pripravničke plaće koja iznosi do 85 posto plaće tog početnog radnog mjesta", rekao je Pavić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Slika nije dostupna Vlada postavila visoke ciljeve Bitka počinje: Hoće li ove mjere konačno smanjiti broj nezaposlenih?

Redefinirano je i stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa.

"Ideja nije da imamo gomilanje mladih u državnom i javnom sektoru, tako da smo ograničenje od 10 posto zaposlenih koje može uzeti javni sektor smanjili na 3 posto", rekao je Pavić.

Također, povećavaju se i državne potpore za samozapošljavanje u idućoj godini s 35.000 na 55.000 kuna

Ministar je rekao kako su za osobe starije od 30 godina, koje nemaju radnog iskustva, a ne mogu biti obuhvaćene SOR-om, također pripremili mjeru.

Za iduću godinu najavljeni su i specijalni programi.

"Iduće godine očekujemo preko 400 milijuna kuna novih ugovora kroz programe Zaželi kojim se namjerava zaposliti dodatnih 3000 žena za skrb o 12.000 starih kućanstava. Izradit ćemo program za zapošljavanje u vrtićima gdje ćemo uvesti dodatno osoblje da mogu imati dvosmjenski rad, tako da je ukupan paket za zapošljavanje u idućoj godini preko 2,4 milijarde kuna", istaknuo je ministar Pavić.

Žele aktivirati građane za rad u turističkoj sezoni

Istaknuo je da je cilj aktivirati hrvatske građane, posebno za rad u turističkoj sezoni, pa je za kraj siječnja najavio Dane posla u turizmu, koji će se održati u Osijeku, Zagrebu i Splitu.

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) krenuo je s anketiranjem nezaposlenih o interesu za zapošljavanje u sezoni, a Pavić najavljuje da će svih 187.000 nezaposlenih fizički biti pozvano u Zavod za zapošljavanje da ispune anketu.

"Do sada se uspjelo anketirati 71.833 nezaposlenih, od kojih je njih 11.631 potpisalo da žele raditi u sezoni. Slične aktivnosti imat ćemo i za ostale sektore", rekao je ministar.

Osoba koja tri puta odbije posao ili prekvalifikaciju brisat će se s popisa nezaposlenih, ali će se zadržati kontakt s njom.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene