Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Njime se ispravljaju nepravde'

Vlada usvojila nacrt Kolektivnog ugovora za zdravstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je danas usvojila nacrt Kolektivnog ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog sustava, a ministar zdravlja Rajko Ostojić ističe kako se njime ispravljaju nepravde iz prijašnjih kolektivnih ugovora.

Najspornije pitanje tijekom pregovora o novom kolektivnom ugovoru, tijekom kojeg je bilo 28 radnih sastanaka sa sindikatima, bilo je pitanje dežurstava i pripravnosti, rekao je Ostojić kazavši kako je predloženi kolektivni ugovor u skladu s pozitivnim hrvatskim zakonskim propisima i praksom u Europskoj uniji.

Dežurstvo će se smatrati radnim vremenom, odnosno ako je odrađeno unutar redovitog mjesečnog fonda sati plaćalo bi se kao redovan rad, a iznad mjesečnog fonda sati plaćalo bio se kao prekovremeni rad.

Prema prijašnjim kolektivnim ugovorima dežurstvo i pripravnost plaćali su se imperativno kao prekovremeni rad, uključivo sa svim dodacima (rad vikendom i blagdanima). 'Sada takvih presedana nema', rekao je Ostojić.

Pročitajte i ovo Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj" Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari"

Ostojić: Radna je obveza uvedena zakonito, nismo više mogli čekati

Ukida se i razlika u dodacima temeljem posebnih uvjeta rada za radnike koji rade u istim ustrojstvenim jedinicama i posao im je međusobno vezan, a po kojima su, primjerice, liječnik specijalist kirurg i zdravstveni radnik u operacijskoj dvorani imali različiti postotak uvećanja osnovne plaće.

'Kolektivnim ugovorom otklonjene su sve mogućnosti korištenja kumulative', rekao je Ostojić dodavši da su za ukupno 20 posto smanjeni i svi položajni dodaci.

Premijer Zoran Milanović ocijenio je kako je, prema ranijim kolektivnim ugovorima, nelogično bilo da se ljudima prekovremeni rad plaća hijerarhijski. 'To državna uprava ne poznaje', rekao je.

Ostojić je ustvrdio da se upravo zbog ispravljanja svih nelogičnosti potrebna financijska sredstva za predloženi kolektivni ugovor neće povećavati, već ostaju na razini prošle godine.

Kriterije za određivanje pripravnosti te vođenje evidencije vremena provedenog na radnom mjestu za vrijeme pripravnosti Ministarstvo zdravlja uredit će posebnim aktom u roku 10 dana od dana potpisivanja kolektivnog ugovora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene