Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povreda sporazuma

Vlada u četvrtak pokreće postupak izlaska iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada bi na sjednici u četvrtak trebala donijeti odluku o pokretanju postupka za prestanak sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade zbog povrede tog sporazuma od strane Slovenije.

Na to je Vladu svojom jednoglasnom odlukom u srijedu obvezao Hrvatski sabor. Za donošenje bile su potrebne dvije trećine svih zastupnika u Hrvatskome saboru, a glasovao je 141 zastupnik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Uznemiravanje javnosti' Cerar objasnio zašto je ignorirao hrvatske novinare Slika nije dostupna Premijer u Jelsi: 'Ne zabadamo nos u tuđe stvari, ali neka drugi maknu svoj iz naših zdjela'

Prema saborskoj odluci, Vladu se obvezuje "na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije potpisanog 4. studenoga 2009., koji je na snazi od 29. studenoga 2010."

'Današnjom odlukom Sabora došlo je do 'bizarne situacije'

Po Prijedlogu odluke Vlade, koja je na dnevnom redu sjednice, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zadužuje se da u ime Vlade RH uputi diplomatsku notu slovenskoj vladi o tome da su se zbog povrede arbitražnog sporazuma od strane Slovenije, sukladno međunarodnom pravu, stekli uvjeti za prestanak arbitražnog sporazuma.

Prekršena su i pravila i povjerljivost postupka, ocijenila je Vlada nakon što je izbio skandal zbog otkrića da su se slovenski predstavnik u Stalnom arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene