Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Najažurniji provoditelj Miloševićeve politike'

Vlada traži izručenje Hadžića Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na sjednici prihvatila zaključak kojim je pozvala Državno odvjetništvo RH i Ministarstvo pravosuđa da poduzmu sve potrebne mjere radi preuzimanja progona za ratne zločine i druga teška kaznena djela koja se stavljaju na teret Goranu Hadžiću kao i zbog njegova izvršavanja kazni zatvora u Hrvatskoj na temelju dviju pravomoćnih presuda.

Premijerka Jadranka Kosor podsjetila je kako su Hadžićeve žrtve predugo čekale na njegovo uhićenje te da mnoge o njih te njihovi očevi i majke nisu dočekali trenutak kada će Hadžić stati pred lice pravde.

'Hadžić je bio jedan od najažurnijih provoditelja velikosrpske Miloševićeve agresivne politike. O tome najbolje mogu svjedočiti ljudi na istoku Hrvatske, ali i mnogi drugi. Sjetimo se krvavog Uskrsa na Plitvicama 1991., Josipa Jovića i njegove majke', kazala je Kosor.

U zaključku koji je vlada prihvatila na današnjoj sjednici, među ostalim, stoji da protiv Hadžića postoje već dvije pravomoćne osuđujuće presude županijskih sudova u Osijeku i Šibeniku te podignuta optužnica za ratne zločine i druga teška kaznena djela počinjena u RH.

Vlada stoga poziva DORH i ministarstvo pravosuđa da u okviru svojih nadležnosti i postojećih propisa o suradnji s Haaškim sudom poduzmu mjere radi izvršavanja kazni na temelju pravomoćnih presuda u RH te procesuiranja kaznenih djela obuhvaćenih optužnicom. Također ih poziva da izraze spremnost za preuzimanje progona za sve ratne zločine i druga teška kaznena djela koja se Hadžiću stavljaju na teret.

Goran Hadžić je i hrvatski državljanin, rekla je premijerka Kosor, pozivajući se na podatke ministarstva uprave. (HIna)

Pročitajte i ovo Novi program Vlade - 2 Plan za novi mandat Vlada puno obećaje, a oporba ju ne štedi: "Program izgleda kao da ga je pisala umjetna inteligencija na lošem briselskom engleskom" Tonči Glavina - 1 novo ime u vladi Tko je novi ministar turizma? Renta vilu od pola milijuna eura i na njoj masno zarađuje. Ima dva automobila, gumeni čamac, dionice...

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene