Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vlada sutra objavljuje smjernice proračuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sutrašnjoj sjednici Vlade bit će riječi o novostima koje očekuju građane, a posebno je zanimljiv proračun, koji bi trebao biti rezan za pet milijardi kuna.

Već se danima priča kako Vlada godinu namjerava provesti uštedama u proračunu i novim investicijama. Za svoje najave već su dobili i javne pohvale nekih rejting agencija, ali isto tako i napomenu da će se financijsko stanje države analizirati tek nakon što objave konkretne poteze u proračunu.

Pročitajte i ovo Vlada želi zagrabiti u mirovinsku štednju - 3 Mogućnosti i bojazni Vlada posegnula u džepove budućih umirovljenika, preusmjerili bi milijardu eura: "Veliki je rizik za korupciju" Ilustracija Vlada odriješila kesu Predstavljen proračun za iduću godinu: Dnevnik Nove TV provjerio tko su najveći gubitnici i dobitnici

Sutra je dakle, biti ili ne biti za hrvatsku ekonomiju. Ukoliko se rezovi budu odnosili na dijelove u budžetu koje agencije ne podrže, rejting države će pasti u takozvani junk, a kamate na kredite koje otplaćuje država bit će još više.

Ono što znamo sigurno jest da ćemo od ožujka imati PDV viši za dva posto, odnosno on će iznositi 25 posto. Povećanje cijena vladini dužnosnici pokušat će ublažiti poreznim međustopama na pojedine proizvode. Zaposlenima su ipak možda najzanimljiviji doprinosi na plaće za koje je najavljeno smanjivanje, odnosno povećanje, ovisno o visini prihoda, što je, moglo bi se reći demonstracija socijalne osjetljivosti na koju su se vladajući pozivali tijekom proteklih osam godina oporbe.

Radovati bi se mogli i nezaposleni. Veoma optimistično danas je zvučao ministar poduzetništva Gordan Maras kada je obavio da ima plan temeljem kojeg će se moći otvoriti 50.000 novih radnih mjesta. Radi se, prema njegovim riječima, o neplaćanju doprinosa dvije godine na novozaposlene, a novost bi bile i osobe koje će u ministarstvima biti na raspolaganju onima koji žele investirati više od 20 milijuna kuna.

Slijedom investicija Vlada je prijetnjom poreza od šest posto za mobilne operatere, u procesu pregovora o velikim ulaganjima tih velikih kompanija kojima bi se trebalo otvoriti još radnih mjesta.

Novosti su najavljene i za turizam koji bi također mogao imati manje stope PDV-a, pa bi tako u hotelima mogli boraviti za osjetno manju cijenu. Ali, nije se zaboravilo ni na pojačano punjenje budžeta iz redova nemarnih ugostitelja. Odnosi se to prvenstveno na ekstra oporezivanje vlasnika hotela i turističkih objekata koji svoje objekte nisu stavili u funkciju, a da za to nije bilo zapreke.

Razrađene detalje koji se već neko vrijeme kuhaju u vladinoj kuhinji čut ćemo sutra. Jedno je sigurno - rezanjem državnog budžeta sva će ministarstva ponešto izgubiti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene