Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potraga za topničkim dnevnicima

Vlada razmišljala kako zadovoljiti Brammertza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za premijerku Kosor i njezine suradnike danas radna nedjelja. Kako riješiti problem topničkih dnevnika iz Oluje bila je tema dvosatnog sastanka u Banskim dvorima.

Premijerka je okupila Savjet za suradnju s Haagom i od glavnog državnog odvjetnika, ministra policije, vanjskih poslova i pravosuđa, tražila objašnjenje i konkretne poteze. Potrebno je zadovoljiti haškog tužitelja koji i dalje traži topničke dnevnike za koje Hrvatska tvrdi da ih nema.

Pročitajte i ovo Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili" Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

Glavni državni odvjetnik izvjestio je premijerku o istragama, ministar policije o svojim aktivnostima, a za pravosuđe zaduženi Ivan Šimonović otkrio nam je što se zapravo radi. 'Ono što radi Vlada je administrativna istraga to je onaj dodatak gdje se ide prema smjernicama kako je to iziskivao bramerc. Nadam se da će ovoga puta biti zadovoljniji', rekao je ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

Mišljenje glavnog haškog tužitelja Brammertza je presudno jer ako on nije zadovoljan i nastavi li tvrditi kako hrvatska ne surađuje sa sudom put u Uniju upitan je. 'O detaljima vam ne mogu govoriti. Razgovarali smo svakako na tragu nedavnih odluka sa Savjeta i od vlade o inteziviranju svih poslova na tragu administrativne istrage', rekla nam je premijerka Jadranka Kosor.

A ta istraga treba još jednom utvrditi ima li i tko u hrvatskoj topničke dnevnike iz 'Oluje'.Optužen je bivši odvjetnik generala Gotovine a nedavno je osuđen jedan od časnika.

Englezima ministrova obećanja ništa ne vrijede

Za dva se tjedna u splitu na sudu pod optužnicom skrivanja dnevnika trebaju pojaviti časnici iz oluje među kojima i Roko Mijić. Mnogi se sudionici oluje pitaju hoće li biti novih ispitivanja? 'Radimo svoj posao savjet je kao što vidite i danas zasjedao. Hvala doviđenja', samo je odgovorila Kosor. Ni ministar Šimonović nije bio rječitiji: Taj dio je dio pravosuđa dio je državnog odvjetništva i to treba pitati bajića. Odvjetništvo je neovisno od Vlade i Države.

Ono što ministar može je pokušati na političkoj razini uvjeriti zemlje poput Velike britanije koja koči hrvatsku zbog haaga da nam povjeruju kako radimo sve što možemo. Zato je i bio u Londonu. Ministar nam je rekao da su u Londonu bili 'dobri razgovori' te da su bili korak naprijed.

No englezima ministrova obečanja ništa ne znače. Žele samo jedno da hrvatska ispuni zahtjev haškog suda, a on je dostava topničkih dnevnika. Bez dostave topničkih dnevnika jasno je poručila i europska komisija za Hrvatsku nema mjesta u Uniji.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene