Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugi, teški i neizvjesni pregovori

Vlada pregovorima nastoji preuzeti prevlast nad Inom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada se priprema za pregovore s Mađarima oko izmjene ugovora kojim bi, kako se nadaju u Banskim dvorima, hrvatska strana imala veću ulogu.

Pregovori će biti dugi, teški i s neizvjesnim krajem, stoga su ministri imali sastanak i s predstavnicima Državnog odvjetništva. Kako kaže ministar Popijač, riječ je o pripremnom sastanku, ali i otkriva što Vlada želi i kada će doći do pregovora s Mađarima.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Osuo paljbu Milanović ponovno žestoko udario po Plenkoviću i HDZ-u: "Još nije odgovorio kako je nestalo 139 milijuna eura iz Ine" Slika nije dostupna Maras: 'Zanima nas radi li se ponovno na onaj isti 'zna se' način na koji je radio Sanader'

'Interesira nas stanje u INI kao strateškoj kompaniji i što će to biti sutra u smislu očuvanja tržiišta nafte i plina. To će bit naše ključne pozicije i želimo s našim strateškim partnerom dogovarati budućnost INE', tvrdi Đuro Popijač.

Iz hrvatskog kuta budućnost INE je neizvjesna. Mađarski mol u ovom trenutku ima 49,07 posto dionica. Mađari su dosad za kupnju dionica potrošili više od 13 milijardi kuna. Za famoznih jedan posto s kojim bi postali većinski vlasnici treba im još samo 360 milijuna kuna. Još u travnju HANFA je blokirala trovinu ININ-im dionicama na burzi no u rujnu će to morati dopustiti.

Pregovori oko izmjene ugovora

'Vlada je pokrenula inicijativu prema MOL-u za otpočinjanje pregovora oko izmjena dioničkog Ugovora ali i o stanju u INI kao strateškoj nacionalnoj kompaniji', dodaje ministar Popijač. Mađarski premijer Viktor Orban nekoliko je puta ponovio da njegova Vlada kao najveći pojedinačni vlasnik MOL-a neće pristati na izmjene dioničarskog Ugovora.

'Ja ne bih ulazio u razloge zbog čega je to premijer Orban rekao.Bez obzira koja razina vlasništva bila i tko bio vlasnik dionica mi želimo gledati kako se INA razvija u respektabilnu kompaniju', kaže Popijač.

Dodatni problem je i najnovija istraga protiv Ive Sanadera. USKOK ga tereti da je s predsjednikom uprave MOL-a dogovorio da će za 10 milijuna eura mita promijeniti ugovor o međusobnim odnosima vlade i MOL-a u Ini po kojima bi MOL preuzeo upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj industriji.

'Mi ne želimo i to moramo osigurati da nijedan pravosudni proces ne utječe na stabilnost Ine neka to ide svojim tokom', tvrdi Popijač. Unatoč optimizmu popjedinih ministara činjenica je da je mađarski MOL na korak da postane većinski vlasnik hrvatske naftne kompanije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene