458794
458794
458794
458794
458794

TKO ĆE TO PLATITI? Više novca za bebe, vojsku i umirovljenike

  • , 30.11.2016., 12:55
  • Autor:
  • komentara

Nakon što je Plenkovićeva Vlada predstavila projekcije proračuna za iduću godinu, postavlja se pitanje tko će to sve platiti?

 
 
 
 
Tko će platiti veću potrošnju? (Video: Dnevnik Nove TV)
Tko će platiti veću potrošnju? (Video: Dnevnik Nove TV)

Vlada je obećala više novca za bebe, vojsku i za umirovljenike. Sva će ministarstva podebljati blagajnu, osim graditeljstva i poljoprivrede. Država će potrošiti 4,7 milijardi kuna više. Čuvaru blagajne ništa sporno. 

"Možemo očekivati daljnji nastavak konsolidacije javnih financija, daljnje smanjivanje deficita, i daljnje smanjivanje javnog duga", kaže Zdravko Marić, ministar financija.

Njegov prethodnik, Boris Lalovac, upozorava što će biti ne ostvari li se gospodarski rast od 3,2 posto, koji je, kako kaže, ekstremno visok i nabildan ovom poreznom reformom. "Što ako se to ne pretoči u potrošnju", pita Lalovac.

Potrošnja države raste od 2007. godine. Blagi pad dogodio se 2011. i 2012. te 2015. kada HZZO izlazi iz državne riznice. Istovremeno, prihodi ne prate rast rashoda, pa se postavlja pitanje tko će onda platiti povećanu potrošnju države?

Profesor Luka Brkić uvjeren je da će u tom slučaju troškove snositi porezni obveznici. "To bi značilo da bi rejting zemlje išao još niže, to bi značilo da bismo morali krpati rupe novim zaduživanjima", kaže Brkić.

A problem je, ističe Ivan Vrdoljak, bivši ministar gospodarstva, što i dalje ostajemo ovisni o uvozu. "Kad je HDZ štedio? Oni su uvijek kupovali svoje glasove s velikim potrošnjama i dovodili do gospodarske krize", kaže Vrdoljak. 

Predsjednica Republike sama je zahtijevala da joj se sreže proračun. Nagodinu će dobiti 850 tisuća kuna manje. "Toliko smo uspjeli uštedjeti kroz racionalizaciju poslovanja, kroz skromnija putovanja, hotele, izmještanje i slično", kaže Kolinda Grabar-Kitarović.

Je li proračun skup želja ili održivi dokument, Vlada će doznati na proljeće, kada Europska komisija objavljuje proljetne prognoze rasta.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se