Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vlada predložila izmjene ZKP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo ubuduće će morati za najviše dva i pol mjeseca od završetka istrage podignuti optužnicu ili odustati od 'progona' okrivljenika, predlaže Vlada izmjenama Zakona o kaznenom postupku (ZKP) koji je danas uputila u saborsku proceduru.

U zakon se uvodi 250 novih izmjena, a ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je da se ne predlaže novi zakon jer za to nije bilo dovoljno vremena 'zbog rokova koje je nametnuo Ustavni sud'.

Izmjenama ZKP-a pristupilo se nakon što je Ustavni sud u srpnju djelomično ili u cijelosti ukinuo 43 odredbe tog zakona, kako bi se oštećenicima i okrivljenicima osigurala viša razina pravne zaštite, a tužiteljstvu učinkovitiji alati za rad.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva

>> Rok za podizanje optužnice najviše dva i pol mjeseca nakon istrage

Miljenić ističe da je to izmjenama i postignuto, a pri tome nije u pitanje dovedena borba protiv kriminala. Novost su rokovi za postupanje po kaznenim prijavama koje su do sada, prema Miljenićevim riječima, često završavale 'u bunaru'.

Izmjenama je regulirano da se kaznena prijava mora riješiti u roku od šest mjeseci, za razliku od dosadašnjeg roka koji je bio samo deklarativne naravi, a žrtva i oštećenik dva mjeseca nakon podnošenja prijave imaju pravo zatražiti obavijest o tome što je poduzeto po njihovoj prijavi.

Ispis telefonskih razgovora, ako se koristi u kaznenom postupku, moći će se dobiti samo uz sudski nalog, a ukida se i unakrsno ispitivanje svjedoka koje, prema Miljenićevim riječima, nije zaživjelo u praksi. Sudskom vijeću vraća se inkviztorna maksima tj. mogućnost da samo izvodi dokaze koji nisu predloženi, a predlaže se i snimanje svih iskaza okrivljenika tijekom postupka.

Vezano uz troškove postupka, izmjenama se omogućuje da se okrivljenicima koji su imali branitelja po službenoj dužnosti jer ga sami nisu mogli platiti, oni naknadno naplate ako se utvrdi da imaju novca. Izmjenama je predloženo i da će iskaz koje daju žrtve obiteljskog nasilja biti korišten kao dokaz čak i ako se naknadno pozovu na blagodat ne svjedočenja protiv članova obitelji.

Predviđena je i mogućnost osnivanja posebnih odjela za istraživanje imovinske koristi u koje, prema zahtjevu državnog odvjetništva, mogu biti upućeni službenici MUP-a i Ministarstva financija. Njihovim radom upravljalo bi državno odvjetništvo koje istražiteljima može davati naloge i upute. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene