Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Popustili sindikatima

Ništa od zamrzavanja plaća i nultog deficita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predložili smo premijeru Ivi Sanaderu da se u 2009. godini ide na 6-postotno povećanje plaća zaposlenih u državnim i javnim službama, a ne na zamrzavanje, izjavila je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Premijeru Ivi Sanaderu i užem kabinetu Vlade predloženo je da se u idućoj godini poštuje sporazum o plaćama koji u državnim i javnim službama predviđa rast plaća za 6 posto, a to znači i da deficit proračuna neće moći biti nula posto već će se kretati između 1,3 do 1,7 posto BDP-a, istaknuli su na današnjoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i ministar financija Ivan Šuker.

Pročitajte i ovo Sukob oko plaća - 1 Moguć i štrajk Lome se koplja oko plaća: Suci nezadovoljni, a jednom ministru nije se svidio prijedlog da se njegova plaća smanji Novac - 2 promjene na računu Počele isplate plaća prema pravilima nove porezne reforme: "Tugo moja tužna, moglo je i bolje"

Prijedlog da se poštuje sporazum o plaćama Kosor i Šuker iznijeli su premijeru i užem kabinetu Vlade.

'To u ovom trenutku još nije konačna odluka. (...) Vlada o tome još nije zauzela stav', kazala je Kosor.

Objasnila je da će na sutrašnjoj sjednici Ekonomskom vijeću biti predočen prijedlog proračuna za 2009., da će Vijeće biti izviješteno o razgovorima sa sindikatima o Vladinu prijedlogu zamrzavanja plaća.

Za povećanje plaća prema sporazumu bit će potrebno dodatnih 1,4 milijarde kuna, što znači da ćemo morati ići na deficit Ivan Šuker Nakon toga bi se proračun trebao naći i na Vladinoj sjednici i sutra bi tu priču trebali zatvoriti, naglasila je.

Podsjetila je da je u pregovorima Vlada nudila nekoliko različitih prijedloga, ali da sindikati nisu prihvatili ni jedan prijedlog. Naše je stajalište da potrebe za daljnjim razgovorima nema. Nismo mogli doći do nužno potrebnog dijaloga, kazala je.

Dodala je da su u Vladi razmatrali i mogućnost otkazivanja sporazuma o plaćama, ali i u tom bi slučaju u prva dva mjeseca iduće godine trebalo osigurati oko 240 milijuna kuna, a bili su svjesni i da bi sindikati mogli ići s drugim akcijama, da bi u tom slučaju bile moguće i tužbe i sl.

'Naše je stajalište da slijedi borba za radna mjesta, ne plaće', kazala je Kosor.

Odbacila je i optužbe iz sindikata da Vlada nije dovoljno objasnili dubinu krize, gdje se planiraju smanjenja rashoda, koji bi se projekti usporili i slično.

Poštivanje sporazuma o plaćama u 2009. znači i da do prvotnog cilja o nula posto deficita proračuna nećemo doći, kazala je Kosor.

Za povećanje plaća prema sporazumu bit će potrebno dodatnih 1,4 milijarde kuna, što znači da ćemo morati ići na deficit, kazao je ministar Šuker.

'Deficit konsolidirane države u idućoj godini bit će iznad jedan posto. Vidjet ćemo točno koliko, deficit neće biti veći od 1,7 posto, kretat će se u granicama 1,3 do 1,7 posto (BDP-a)', izjavio je Šuker koji nije želio iznositi nikakve preciznije brojke o prijedlogu proračuna za iduću godinu.

'U uvjetima gospodarskog rasta oko dva posto, inflacije 3 do 3,5 posto, to će biti veliki napor', kazao je Šuker.

Podsjetio je da se deficit može financirati zaduživanjem, što je u sadašnjim uvjetima izuzetno teško, ili prodajom 'obiteljskog srebra' što, kaže, "ne dolazi u obzir kad su cijene na burzi pale za 30, pa i 40 posto".

Na upit da li se u situaciji otežanog zaduživanja razmišlja i o obraćanju MMF-u i Kosor i Šuker odgovaraju - ne.

U ovom trenutku Hrvatska uopće ne razmišlja o tome, kazao je Šuker koji smatra da hrvatska monetarna i fiskalna vlast i banke mogu iznaći mogućnosti za refinanciranje obveza koje dospijevaju i financiranje deficita.

Ministar je najavio i izmjene zakona o trošarinama na duhanske prerađevine, objašnjavajući da je to vezano i za zdravstvenu reformu, jer će se umjesto pet kuna povećanja cijene po kutiji cigareta ići na prijedlog da se 32 posto prihoda od trošarina na cigarete usmjeri Ministarstvu zdravstva.

Nije precizirao koliko bi točno bilo povećanje trošarine na cigarete, a koliko će to povećanje utjecati na cijene cigareta ovisi, kaže, o proizvođačima koji trebaju odlučiti da li će dio tog povećanja 'preliti na sebe ili sve na kupca'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene