Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manje plaće rektorima i prorektorima

'Za 5 milijuna kuna zaposlit ćemo 25 znanstvenih novaka!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je danas odlučila o smanjivanju plaća rektora i prorektora javnih sveučilišta. 'Ovime smanjujemo rashode u državnom proračunu u iznosu od 5 milijuna kuna godišnje! Te novce ćemo uložiti u znanstvene novake', rekao je Jovanović.

Na današnjoj sjednici Vlade  raspravljalo se o prijedlogu odluke o plaćama rektora i prorektora javnih sveučilišta. Rektori su bili definirani kao državni dužnosnici, a od 2007. godine kao javni službenici zbog čega im je temeljem kolektivnog ugovora plaća rasla, izvijestio je ministar obrazovanja Željko Jovanović.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković pregovori s DP-om Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Andrej Plenković, Ivan Penava iz minute u minutu Hoće li oporba uspjeti skupiti većinu u Saboru? Pojavio se novi plan u kojem ključnu ulogu ima Ivan Penava

Na sjednici Vlade moglo se čuti kako im je od 2007. do 2013. plaća porasla za 44 posto. Plaća se sada za 37 rektora i prorektora usklađuje s plaćama državnih dužnosnika. 'Plaća rektora najvećih sveučilišta je sada veća od plaće predsjednika Josipovića' rekao je Jovanović te predlaže da se plaće rektora spuste na plaće kakve imaju ministri, a prorektora na plaće kakve imaju pomoćnici ministara.

'To smanjuje rashod u isplati plaća za 5 milijuna kuna. Za taj novac može se zaposliti 25 novih znanstvenih novaka ili docenata koji ispunjavaju uvijete', rekao je Jovanović.

Leasing društva

Na dnevnom redu bio je i prijedlog zakona o leasingu kojim se leasing društvima registriranima u državama članicama Europske unije koja će poslovati u Republici Hrvatskoj, neposredno ili putem podružnice, izjednačavaju uvjeti poslovanja s društvima registriranim u Hrvatskoj.

>> Evo što su Milanović i Miljenić napisali Bruxellesu

Prijedlogom zakona dodatno su razrađene odredbe vezane uz sustav upravljanja, a razrađen je i nadzor nad leasing društvima.

Ministar financija Slavko LInić rekao je kako u Hrvatskoj djeluje 25 leasing društva i oni imaju imovinu u vrijednosti 22,2 milijarde kuna, što je 16 posto ukupnog financijskog sektora. Stoga je važno, kaže Linić, dalje razvijati i jačati nadzor i kontrole.

Promjenom zakona proširuje se njihovo poslovanje. Tim bi se poslom mogle baviti i privatne osobe koje imaju imovinu i tu imovinu mogu staviti nekom drugom u funkciju. Novim zakonom omogućen je snažniji nadzor, da bi imali stabilnost u financijskom sektoru. Nakon članstva u EU i strane leasing kompanije mogu sudjelovati na hrvatskom tržištu.

'Leasing društvima dozvoliti da objekte vraćene iz leasinga daju u najam, zakup, što do sad nije bilo moguće', rekao je Linić.

'Zanimljivo je da Kosor želi promjeniti ovaj zakon'

Vlada nije prihvatila prijedlog Jadranke Kosor o izmjeni i dopuni Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe. 'To je princip koji je donesen na njezin prijedlog dok je bila premijerka, a sad ga želi mijenjati. Zanimljivo', rekao je premijer Zoran Milanović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene