Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Plenković: "Do kraja godine iznaći ćemo sredstva za božićnice državnim i javnim službenicima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković poručio je sa sjednice Vlade da Hrvatska ima očekivanja koja Srbija treba ispuniti.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice osvrnuo se na najvažnija zbivanja, prije svega posjetu Berlinu gdje se sastao s predstavnicima hrvatske zajednice te kancelarkom Angelom Merkel. Komentirao je i najnovije tenzije u odnosima Hrvatske i Srbije.

"Hrvatska je jedna od onih članica koja zagovara proširenje EU na zemlje jugoistoka Europe. Drugi ne dijele tu ambiciju tako jasno kao i mi. Nama susjedne zemlje znaju tko će se prvi založiti za proširenje. Treba jasno ponoviti da je Hrvatska dala privolu na otvaranje dva poglavlja 5. i 25. sa Srbijom, zadržali smo rezervu za poglavlje obrazovanja i kulture, uputili jasnu poruku povjereniku koji je o tome izvijestio Srbiju. Želim poslati poruku da Hrvatska ima određena očekivanja koja Srbija treba ispuniti kada je riječ o pravima hrvatske nacionalne manjine, osobito u pogledu obrazovanja srednjoškolskih i osnovnoškolskih udžbenika. To su signali koje mi smatramo da Srbija uz jednostavan i konkretan angažman može ispuniti i tada će se ostvariti pretpostavke za otvaranje poglavlja. Govorim to da se
dedramatiziraju izjave koje smo čuli jučer. Očekujem da se izjave smire", poručio je Plenković. 

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Napadi na medije - 1 Sjednica Vlade Plenković: "U dogovoru s Milanovićem danas predlažemo novog načelnika Glavnog stožera"

Kad je riječ o pregovorima Vlade i sindikata, izjavio je da očekuje da se razgovori nastave u pozitivnom i konstruktivnom tonu. 

"Uz sav angažman koji imamo i sve mogućnosti koje su na raspolaganju, do kraja ove godine iznaći ćemo sredstva kako bi se isplatila sredstva državnim i javnim službenicima, nadamo se do kraja ove kalendarske godine", kazao je premijer.

Vlada je usvojila prijedlog akcijskog plana provedbe Strategije razvoja javne uprave za razdoblje od 2017. do 2020. godine. 

Ivan Kovačić, ministar uprave, pojasnio je, da su osigurana sredstva od 880 milijuna kuna. 

"Samo usvajanje plana pokazuje političku opredjeljenost Vlade za reformu javne uprave koja nam je nužna", kazao je Kovačić.

Vlada je usvojila prijedlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca u idućoj godini. Odobrena je kvota od 7026 dozvola.

"Dva su bitna aspekta. Ispunjena je cijela kvota za ovu godinu i želja poslodavaca je da se ta kvota poveća. Ovogodišnjom kvotom izlazimo u susret poslodavcima - kazao je Plenković predstavljajući Prijedlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2017.", kazao je ministar Tomislav Ćorić.

Razmatrano je godišnje izvješće o radu Ureda za sprječavanje pranja novca za 2015. godinu. Ured je imao 464 otvorena predmeta sa sumnjom na pranje novca i finacniranje terorizma. Analizrano je preko 8000 transakcija u iznosu od 3,6 milijarde kuna. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene