Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvanredne mjere

Vlada odlučila dati poticaje seljacima u visini od 155 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Vlada je danas dala suglasnost za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu za posebne mjere pomoći poljoprivrednim proizvođačima u uvjetima financijske krize, u iznosu od 155 milijuna kuna radi isplate poticaja.

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlada je donijela i Odluku o posebnoj interventnoj mjeri u sektoru proizvodnje svinjskog mesa, priopćeno je iz vladinog Ureda za odnose s javnošću. U slučaju ozbiljnih poremećaja na tržištu te u skladu s osiguranim sredstvima državnog proračuna, Vlada može na temelju Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda propisati posebne interventne mjere za poljoprivredne proizvode, između kojih i za svinjsko meso. Odlukom se uvodi mjera sufinanciranja otkupa utovljenih svinja radi ozbiljnih poremećaja na tržištu utovljenih svinja i sređivanja nepovoljnog stanja u svinjogojskoj proizvodnji koje se očituje u smanjenju cijene te opasnosti da bi smanjeni obujam proizvodnje u idućem razdoblju prouzročio još veće poremećaje.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Proizvodi u trgovini Fortenovin poljoprivredni sektor Hrvatski suverenisti: "Vlada ne smije dopustiti da izgubimo bitnu granu gospodarstva, kao što smo izgubili Inu i banke"

Sredstva će se isplatiti otkupljivačima koji na javnom natječaju ponude najpovoljnije uvjete glede visine naknade i planiranog broja otkupljenih grla kategorije T1 te preuzmu obvezu da meso dobiveno od tih grla neće staviti na tržište najmanje tri mjeseca od dana zaključenja ugovora o otkupu. Donesena je Odluka o maksimalnoj površini poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske koja se može prodati pojedinoj fizičkoj ili pravnoj osobi, a iznosi 200 ha. U maksimalnu površinu uračunavaju se sve površine poljoprivrednog zemljišta koje je pojedina fizička ili pravna osoba kupila po ranije provedenim natječajima od Republike Hrvatske. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene