Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zbog vremena u kojem živimo'

Što će na ovu odluku Vlade reći menadžeri javnih poduzeća? Nema više...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stimulacije se menažderima neće isplatiti, neovisno o tome koliko je njihovo poduzeće uspješno poslovalo u 2013. godini.

Menadžerima u javnim poduzećima ove se godine neće isplatiti stimulativni dio plaće za 2013. godinu, neovisno o tome koliko je uspješno to poduzeće poslovalo u prošloj godini, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić pojasnio je da se takva odluka donosi zbog 'vremena u kojima živimo', iako su u 2013. godini javna poduzeća uglavnom poslovala bolje nego u 2012.

Naime, kazao je, kod 15 društava je prošle godine utvrđeno da su izašli iz negativne zone, odnosno gubitka koji je 2012. ukupno iznosio 800 milijuna kuna, te su u 2013. ušli u zonu neto dobiti u iznosu od oko 1,2 milijarde kuna.

Vlada menadžerima reže plaće

To pokazuje, istaknuo je, da se u javnim poduzećima ipak nešto kreće, ona se restrukturiraju i poboljšava se njihova efikasnost. No, zbog vremena u kojima živimo, Vlada donosi odluku da im se u 2014. godini obustavi isplata stimulativnih naknada za 2013. godinu, rekao je Grčić.

Istodobno, Vlada je odlučila da se menadžerima u onim poduzećima u kojima je država vlasnik, ali nisu strateške tvrtke tj. uspješno posluju na otvorenom tržištu, omogući određeno povećanje plaće.

Izvješće MMF-a: Nema oporavka hrvatskog gospodarstva

Njihove plaće ograničene su na 3,2 prosječne hrvatske plaće, a ovom se odlukom omogućuje da predsjednik uprave takve tvrtke dobije povišicu do 30 posto, a članovi uprave do 10 posto. To je, kaže Grčić, više simbolična nagrada, ako se uzmu u obzir plaće u konkurentskim tvrtkama u kojima država nije vlasnik ili činjenica da u tim tvrtkama i neki zaposlenici imaju veće plaće od menadžmenta.

No, takvo je povećanje plaća moguće uz niz uvjeta, primjerice da ta tvrtka nema javnih ovlasti, da prihod ne ostvaruje samo iz državnog proračuna, da se ne koristi državnim potporama, nije u postupku stečaja niti predstečajne nagodbe, uredno podmiruje svoje obveze prema Ministarstvu financija i sl. Također, da bi menadžent ipak dobio povišicu, takva tvrtka u godini na koju se povećanje plaće odnosi mora ostvariti bolji poslovni rezultat nego prethodne godine, rekao je Grčić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene