Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Plenković o Šešeljevu incidentu: "Očekujemo od Srbije da nedvosmisleno osudi njegov čin"

Sjednica Vlade (Foto: Pixell)
Sjednica Vlade (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija Sjednica Vlade (Foto: Pixell) Sjednica Vlade (Foto: Pixell) Foto: Pixell Sjednica Vlade (Foto: Pixell) Sjednica Vlade (Foto: Pixell) Foto: Pixell +0 Sjednica Vlade (Foto: Pixell) Galerija 1/3 >>
Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade najoštrije je osudio je ispad Vojislava Šešelja koji je gazio hrvatsku zastavu i vrijeđao delagaciju Sabora koja je zbog incidenta prekinula službeni posjet Srbiji.

Premijer Plenković na početku sjednice osudio je incident.

"Najoštrije osuđujemo incident koji je napravio osuđeni ratni zločinac Vojislav šešelj koji je oskrnavio hrvatsku zastavu i vrijeđao hrvatsko izaslanstvo. Podržavamo odluku predsjednika Sabora i ostalih članova izaslanstva da prekinu posjet. Očekujemo od Srbije da nedvosmisleno osudi akt svojeg zastupnika u Skupštini. Njegovo huškačko ponašanje pridonijelo je najgorim zločinima u Domovinskom ratu. Hrvatska je u Beogradu otvorila ured, to je signal da želimo unaprjeđenje odnosa, gospodarsku suradnju, ali ovo su prethodna pitanja koja je nužno osuditi. Ministarstvo vanjskih poslova uputilo je notu s osudom tog čina. Vlada će nastaviti graditi odnose sa susjedima, a na ovakve poteze reagirat ćemo odlučno i primjereno u zaštiti digniteta simbola hrvatske države i dostojanstva Hrvatske u cjelini", istaknuo je premijer Plenković.

Hrvatska će tražiti od Vijeća Europe da pojasni Istanbulsku konvenciju 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Facebook objava Milanović: "Kao svaki ugroženi diktator, Plenković medije proglašava neprijateljima" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

Plenković je također zahvalio glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu na svemu što je napravio i istaknuo da će je Dražen Jelenić, kojeg je Vlada predložila za njegovog nasljednika, jako dobar kandidat.

"Riječ je o iskusnome aktualnom prvom zamjeniku državnog odvjetniku, pravniku Draženu Jeliniću, koji ima svo potrebno iskustvo. Smatramo da je riječ o kvalitetnom kandidatu i koji će taj posao, nakon što dobije potporu, obavljati savjesno i u skladu sa zakonom te na taj način jačati povjerenje u hrvatske institucije", rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na probleme s kojima se Vlada suočila prilikom ratifikacije Istanbulske konvencije. Istaknuo je da nije dobro da konvencija bude opterećena nekim drugim stvarima kao što se dogodilo u Hrvatskoj . 

"Nije dobro za rad Vijeća Europe da jedna konvencija koja je dobra bude opterećena nekim drugim temama i raspravama. To je situacija koja stvara poteškoće i za Vijeće Europe i zemlje, od strane osobito agilnih i aktivnih aktera, posebno u nevladinu sektoru, ali neki politički to koriste. Pozivam sve aktere i dionike da smire tenzije nakon uvjerljive većine u Saboru te interpretativne izjave, pozvao je Plenković.

Istaknuo je i da će ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić tražiti da Vijeće Europe objasni o čemu se radi u konvenciji kako bi se izbjeglo u budućnosti situacije s kojima se Hrvatska susrela prilikom ratifikacije.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene