Obavijesti Video Pretražite Navigacija
161. sjednica

Vlada odobrila: U Split uplovljava američki ratni nuklearni brod

Vlada je na sjednici produljila Uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju. Plenković se pohvalio i revidiranjem procjene rasta BDP-a.

Na dnevnom redu 16. sjednice Vlade bila je izmjena Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Andrej Plenković je za početak čestitao Saboru na organizaciji, skupa s ukrajinskom Radom, Krimske platforme.

"Poslali smo poruku da je Hrvatska, zajedno s brojnim demokratskim zemljama na tragu poštivanja međunarodnog prava, osude agresije, osude kršenja svih načela međunarodnog poretka koje je Rusija napravila, a isto tako i iskaza solidarnosti. Biti uz Ukrajinu u ovom trenutku je biti na pravoj strani povijesti", rekao je.  

"Istaknut ću i važan podatak, DZS je prošli petak revidirao procjenu rasta BDP-a, sa 10,3 na 13,1 posto. To je bez dileme druga najveća stopa rasta među članicama EU", pohvalio se. Od nas je bolja samo Irska.  

Premijer je govorio i o jučerašnjem sastanku sa sindikatima javnih službi. 

"Mislim da smo napravili iskorak. Kompromis je bio i sa strane Vlade i sa stranke sindikata. Zahvaljujem pregovaračima", zaključio je. 

Na dnevnom redu sjednice bio je i konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Nezaobilazna tema su bile i cijene naftnih derivata. Plenković je rekao da će pratiti situaciju na tržištu te da će reagirati ako bude potrebno.

"Danas je cijena goriva oko dvije kune manja nego što bi bila da Vlada nije ograničila trošarine", dodao je.

Davor Filipović je predstavio odluku o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o mjerama solidarnosti radi zaštite sigurnosti opskrbe plinom. 

Vlada je za još mjesec dana produljila Uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju.           

Na sjednici je dano odobrenje za uplovljavanje američkog ratnog nuklearnog broda u unutarnje morske vode Republike Hrvatske i boravak u luci Split.

Uredba koja vrijedi do kraja listopada

Vlada je zadnju izmjenu Uredbe donijela 30. rujna.

Tada je donijela Uredbu kojom se zadržavaju snižene visine trošarina za najprodavanije energente - bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo u idućih 30 dana, počevši s prvim danom listopada.

"Obzirom da se snižene visine trošarina, propisane važećom uredbom o izmjeni Uredbe o visini trošarina na energente i električnu energiju, prestaju primjenjivati 30. rujna 2022., a i dalje egzistiraju okolnosti koje utječu na povećanje cijena energenata, predlaže se zadržavanje snižene visine trošarina za najprodavanije energente - bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo za razdoblje od 30 dana i to za 800 kuna na tisuću litara bezolovnog motornog benzina te 400 kuna na tisuću litara dizelskog goriva, odnosno 80 lipa po litri bezolovnog motornog benzina i 40 lipa po litri dizelskog goriva ", rekao je na sjednici Vlade ministar financija Marko Primorac. Visine trošarina, kazao je, i dalje su usklađene s minimalnim trošarinama koje su propisane odgovarajućom EU direktivom.

Snižene trošarine donesene ovom uredbom primjenjivat će se u razdoblju od 30 dana, počevši s 1. listopada 2022", stajalo je u izmjeni Uredbe Vlade. 

Vlada je 24. listopada odlučila intervenirati u cijenu plavog dizela kojim se koriste poljoprivrednici i ribari, pa se njegova cijena neće mijenjati i ostaje 8,49 kuna po litri.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene