Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Od sutra nove trošarine na automobile – nova vozila do 150.000 kuna bez oporezivanja

Automobili (Foto: Dnevnik.hr)
Automobili (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Automobili (Foto: Dnevnik.hr) Automobili (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Sjednica Vlade (Foto: Pixell) Galerija 1/2 >>
Vlada na sjednici odlučuje o izračunu posebnog poreza na motorna vozila te državnim potporama za istraživačko-razvojne projekte.

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne događaje.
Rekao je kako je posebno stručno povjerenstvo za obrazovnu reformu održalo sjednicu te je usuglašen tekst akcijskog plana i novi natječaj za ekspertu radnu skupinu.

"Nastavljamo s obrazovnom reformom i vjerujem da ćemo imati kroz dva do tri mjeseca novu funkcionalnu ekspertnu radnu skupinu," poručio je.

U vezi sa Slovenijom, ponovio je da su pozicije Hrvatske jasne te da se traži dogovorno rješenje za pitanje granice.

"Sredinom veljače imam dogovoren sastanak s predsjednikom Komisije i kolegijem gdje ćemo staviti na stol sva pitanja u kontekstu našeg članstva u EU-u, pa tako i ona sa Slovenijom", istaknuo je i dodao da se Hrvatska suzdržala od bilo kakvih jednostranih poteza koji bi doveli do incidenata.

Vlada daje potpore za istraživačko-razvojne projekte

Pročitajte i ovo Voditelji Dnevnika Nove TV, Romina Knežić i Petar Pereža Jedan odbio, drugi pristao Propustili veliku priliku - čelnici najvećih stranaka nisu iskoristili poziv Dnevnika Nove TV: "Ja sam jedva čekao" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

Vlada je usvojila nacrt prijedloga zakona o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte kojemu je cilj pružiti podršku tvrtkama koje se bave istraživanjem, razvojem i inovacijama, i to poreznim olakšicama.

"Tvrtke koje ulažu u istraživanje, razvoj i inovacije moći će računati na poreznu olakšicu odnosno umanjenje poreza na dobit za stvarne troškove za istraživanje i razvoj", objasnila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Po njeznim riječima, najveći iznos umanjenog poreza na dobit koji se zbog te potpore neće morati platiti iznosi 300 tisuća eura, odnosno kretat će se između 50 tisuća eura za studije izvodivosti do 300 tisuća eura za temeljna istraživanja. Uz predviđenu olakšicu umanjenja osnovice poreza na dobit, poduzeća će i dalje moći koristiti druge potpore za istraživanje i razvoj.

Trošarine na automobile padaju u prosjeku 32 posto, nova vozila do 150.000 kuna bez poreza

Vlada je donijela uredbu o načinu izračuna posebnog poreza na motorna vozila kojom se smanjuju trošarine na automobile. Uredba definira da se od oporezivanja po vrijednosnom kriteriju u cijelosti izuzimaju vozila čija je prodajna cijena sa PDV-om niža od 150 tisuća kuna, dok će veći naglasak biti na emisiji CO2 kao kriteriju za oporezivanje.

Za vozila čija je cijena od 150.000 do 200.000 kuna vrijednosna naknada utvrđuje se u iznosu od 2000 kuna, od 200.000 do 250.000 kuna ta naknada iznosi 4500 kuna, a za vozila skuplja od 600.000 kuna iznosi 60.000 kuna.

Ministar financija Zdravko Marić pojasnio je da su tri osnovna cilja: dinamiziranje tržišta automobila koje je usmjereno i na obnavljanje voznog parka, zaštita okoliša i sigurnost u cestovnom prometu.

"Od oporezivanja se izuzimaju u cijelosti nova vozila čija je prodajna cijena manja od 150 tisuća kuna, a to je dvije trećine prodanih vozila, oko 60 tisuća. Porezni teret smanjuje se u prosjeku za trećinu oko 32 posto, a to je fiskalni efekt od 350 milijuna kuna. Očekujemo i druge pozitivne efekte - daje se veći naglasak na emisiju CO2 te se stvara povoljniji tretman vozila s novijom tehnologijom. Uredba na snagu stupa već sutra. Trgovci su sigurno spremni i možemo ubrzo očekivati utjecaj (uredbe) na cjenike automobila", istaknuo je ministar Marić. 

Jamstvo Uljaniku za kredit od 96 milijuna eura

Vlada će dati državno jamstvo za kreditno zaduženje društva brodogradilišta Uljanik radi sanacije i financijske konsolidacije društva. Riječ je o iznosu od čak 96 milijuna eura, no na Vladi su upozorili kako će se jamstvo aktivirati tek kad se dobije i mišljenje Europske komisije za plan sanacije.

Plenković je istaknuo kako se na taj način pruža ruka restrukturiranju Uljanika.

"Pred upravom Uljanika je ozbiljan i kompleksan proces i donošenje plana koji mora sadržavati dugoročnu održivost cijele grupe", rekla je ministrica Dalić.

Ako Uljanik dobije kredit, morat će ga vratiti u roku od šest mjeseci ili pronaći strateškog partnera.

Zapošljavanje na teret EU fondova

Vlada je uredbom o dopuni Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi, a radi potrebe na poslovima provedbe projekata financiranih iz fondova ili programa Europske unije, omogućila zapošljavanje na određeno vrijeme u vremenu trajanja projekata.

"Zapošljavanje velikog broja ljudi koji će biti financirani europskim sredstvima. Omogućit će lakšu provedbu programa "Zaželi" za koji se prijavilo 4000 žena u starijim kućanstvima. Nije intencija da uđu kao službenice nego da dobiju ugovor o radu. Korisnici će se zapošljavati u jedinicama lokalne samouprave na europskim projektima, ali neće bujati lokalna administracija a omogućit će se i veća apsorpcija EU sredstava", pojasnio je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Zbog potreba kontrole granice ustrojava se smještajno-obučni centar

Vlada je izmjenama triju uredbi omogućila ustrojavanje nove jedinice u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj, smještajno-obučnog centra u kojem će biti policijski službenici granične policije, a zbog stalnog migracijskog pritiska pogotovo nezakonitih prelazaka granice. Centar će s nalaziti u Spačvi u tamošnjem hotelu.

"Razlozi za to leže u činjenici da na tom dijelu državne granice postoji stalni migracijski pritisak pogotovo vezan uz nezakonite prelaske granice, što pred MUP stavlja zahtjev osiguranja dovoljnog broja policijskih službenika s obzirom da ih u PU Vukovarsko-srijemskoj nema dovoljno te svakodnevno 120 policajaca iz raznih dijelova Hrvatske putuje kako bi preuzeli smjenu za ispunjenje ove zadaće", pojasnio je ministar Davor Božinović.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene