Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vlada o prodaji TLM-a i sisačkoj valjaonici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je Vlada danas povjerila Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) da raspiše natječaje po nominalnoj cijeni za prodaju 80,2 posto dionica šibenske Tvornice lakih metala (TLM) i stopostoni državni udio u sisačkoj Valjaonici cijevi.

Riječ je o tzv. nultim natječajima na kojima je teško očekivati
relevante ponude, pa bi se nakon toga objavili natječaji pod
povoljnijim uvjetima, rekao je Damir Polančec, potpredsjednik Vlade.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

U javnim pozivima koje će uskoro raspisati HFP, za koje će rok predaje prijava biti 15 dana, početna cijena za 80,2 posto temeljnog kapitala TLM-a bit će 442,74 milijuna kuna, a za poslovni udjel u sisačkoj Valjaonici, koji čini sto posto temeljnog kapitala, nakon prodaje imovine koja ne čini tehnološku cjelinu, po cijeni od 405,06 milijuna kuna.

Polančec je podsjetio da šibenski TLM ima kronični problem nedostatka obrtnih sredstava, da ovisi o uvozu sirovina iz inozemstva, da već ima negativan temeljni kapital, a obveze društva premašuju 1,2 milijarde kuna.

TLM ima i velik broj zaposlenika, procjenjuje se da je njih 200
tehnološki višak, kazao je.

Ističe da bi se kod ponuditelja za kupnju 1.475.802 dionica TLM-a iz portfelja HFP-a, DAB-a i HZMO-a, posebno cijenila spremnost da zadrže osnovnu djelatnost, te da od sadašnjih 1.601 zaposlenika TLM-a zadrže njih 1.400 u roku dvije godine od potpisivanja ugovora.

Također posebno bi se cijenio i program ulaganja u TLM od minimalno 92 milijuna eura u roku tri godine, te spremnost ponuditelja da izvrši sanaciju zemljišta Elektrolize.

Polančec također napominje da su svi uvjeti raspravljeni sa
sindikatima, menadžmentom i lokalnom i regionalnom zajednicom.

I kod sisačke Valjaonice cijevi uvjeti su zadržavanje osnovne
djelatnosti i preuzimanje obveze zadržavanja minimalno 1.209 djelatnika u roku dvije godine.

Trebali bi ponuditi i program ulaganja od minimalno sto milijuna kuna u roku dvije godine, preuzeti podmirenje obveza prema ostalim vjerovnicima, te izdavanje zamjenskog jamstva za obveze pokrivene državnim jamstvima, itd.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene