Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Plenković o odlasku Predsjednice u Rusiju: "Pokušavaju se proturiti netočne informacije"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je usvojila nacrt prijedloga zakona o pružanju usluga u turizmu koji bi, prema riječima premijera, trebao omogućiti Hrvatskoj da ostvaruje još bolje turističke brojke.

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković komentirao je aktualnosti.

"Moj susret s Papom bio je izrazito kvalitetan, on je u odličnoj formi, prati kako Hrvatska napreduje. Ponovio sam poziv da posjeti Hrvatsku, mislim da će se to dogoditi, on će procijeniti kada će to biti najbolje. Mislim da dobro ide i proces kanonizacije kardinala Stepinca", rekao je Plenković.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Tražio deportaciju Plenković o zatvorenim hrvatskim navijačima: "Nije realno da su svi jednako odgovorni za nered" Sjednica Vlade sjednica vlade Plenković progovorio o plaćama državnih službenika te otkrio velike promjene

Osvrnuo se, naravno, i na situaciju s Agrokorom.

"Vidjeli ste objavu izvješća revizije, realno stanje je takvo da je otkrilo dubinu problema koji su postojali u koncernu. Bilo je nužno angažiranje revizorske kuće, a sada je na upravi reforma per se i ona će obilježiti čistilišni trenutak poslovanja u hrvatskom gospodarstvu. Ne smijemo zaboraviti da je spriječen negativni efekt na financijski sustav. Sve to je prevenirano Lex Agrokorom i postavljanjem izvanredne uprave. Očekujem nastavak procesa restrukturiranja i da će doći do nagodbe. To je ono zbog čega smo se angažirali, a što se tiče pravosudnih institucija, u taj se posao Vlada ne miješa", poručio je Plenković.

U turističke usluge uvrštavaju se i usluge zdravstvenog turizma

Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o pružanju usluga u turizmu, kojim se, među ostalim, u turističke uvrštavaju i usluge zdravstvenog turizma. Premijer je kazao kako bi taj zakon trebao pridonijeti da nam ova najbolja sezona "bude druga najbolja slijedeće godine".

Ministar turizma Gari Cappelli rekao je da je postojeći zakon ograničavajući za razvoj ukupnog pružanja usluga u turizmu i jačanja konkurentnosti hrvatskog turizma. Prijedlogom novog zakona predviđa se smanjenje administrativnih prepreka za započinjanje i nastavak poduzetničke djelatnosti, predviđene su i niže prekršajne kazne, kao i mogućnost da se određene nepravilnosti uočene inspekcijskim nadzorom uklone bez kažnjavanja, naveo je Cappelli.

Propisuju se i usluge koje se smatraju turističkim uslugama zdravstvenog turizma, a to su usluge organiziranja i/ili posredovanja usluge prijevoza, turističkog transfera i smještaja, kao pojedinačne usluge ili kao organizirano putovanje, koje se pružaju korisnicima zdravstvenih usluga zdravstvenog turizma. Proširuje se mogući krug pružatelja turističkih usluga u zdravstvenom turizmu, pa se pored specijalnih bolnica i lječilišta daje mogućnost pružanja tih usluga i drugim zdravstvenim ustanovama, trgovačkim društvima za obavljanje zdravstvene djelatnosti i zdravstvenim radnicima koji samostalno obavljaju privatnu praksu. Dodatno se uređuju i turističke usluge u kongresnom turizmu, kao i pružanje usluga iznajmljivanja osobnih vozila (rent-a-car) bez vozača te na području turističkog ronjenja i turističkog transfera.

Crkvi i vjerskim zajednicama omogućava se organiziranje hodočašća i drugih putovanja u funkciji promicanja i očitovanja vjere, a dodatno se regulira i pružanje turističkih usluga aktivnog i pustolovnog turizma. Uređuju se i pitanja turističkih vodiča državljana drugih europskih država, a olakšavaju i se i uvjeti za turističke vodiče i turističke agencije.

Kreću pregovori za zaposlene u znanosti i visokom obrazovanju

Vlada je usvojila prijedlog odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske. Ministrica Blaženka Divjak rekla je da je kolektivni ugovor otkazan u prosincu 2013. te nije sklopljen novi, nego se primjenjivao TKU za zaposlenike u javnim službama. Pregovora je bilo, ali ne baš uspješnih.

Vlada je izmijenila i uredbu o klasifikaciji radnih mjesta policijskih službenika. Ministar Davor Božinović rekao je da je veliki broj policijskih službenika na rukovodećim mjestima poslove obavljao temeljem naloga, što je institut koji se koristi samo u hitnim slučajevima.

"Obavljanje po nalogu dovelo je do toga da su popunjavanja mjesta bez natječaja, a na njih su se raspoređivale osobe koje nisu ispunjavale uvjete radnih mjesta. Povećat će se dostupnost radnih mjesta većem broju policijskih službenika i veća konkurentnost. Predloženim izmjenama uredbe ne zadire se u plaće policijskih službenika", pojasnio je Božinović. 

"Pravi društveni fenomen"

Izvješće o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u Hrvatskoj za 2016. godinu predstavio je državni tajnik Željko Plazonić. Prema iznesenim podacima, liječeno je 7.106 osoba, što je za oko 400 osoba manje od prethodne godine. Kazao je da se na području Hrvatske dnevno dogodi 30 zapljena opojnih sredstava. U 2016. je zaplijenjeno 25 posto više droge nego u 2015.

"To je pravi društveni fenomen s kojim se moramo suočavati", prokomentirao je premijer.

"Vlada podržava posjet Predsjednice Rusiji"

Predstavljajući prijedlog Nacrta memoranduma o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije o gospodarskoj suradnji na tržištima trećih zemalja u kontekstu posjeta predsjednice republike Ruskoj federaciji, Plenković se osvrnuo na medijske napise kako Vlada minira posjet predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Rusiji.

"S obzirom da možete čitati bizarne komentare da Vlada odmaže Predsjednici, ističem da je potpredsjednica Vlade Martina Dalić bila prije nekoliko dana u Moskvi. U Moskvu s Predsjednicom putuje ministrica kulture i ministar unutarnjih poslova te državna tajnica u ministarstvu vanjski poslova Zdravka Bušić. Čitav niz dokumenata koje smo izradili pokazuju da Vlada podupire posjet Predsjednice Rusiji. Podupiremo taj posjet kao i druge posjete Predsjednice. To su jedne od bizarnijih stvari koje smo pročitali. Pokušavaju se proturiti informacije koje nisu točne ni provjerene. Tehnička pitanja poput zgrada veleposlanstva na dnevnom su redu zadnjih 25 godina", poručio je premijer.

Najavio je da je idući tjedan godinu dana od rada Vlade te da će u srijedu predstaviti izvješće o radu Vlade u Saboru.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene