Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Plenković: "Nećemo dopustiti da Srbija današnju Hrvatsku povezuje s NDH"

Andrej Plenković na sjednici Vlade (Foto: Pixell)
Andrej Plenković na sjednici Vlade (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković na sjednici Vlade (Foto: Pixell) Galerija 1/1 >>
Na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković najavio je da ministar pravosuđa putuje poslijepodne u Savudriju te da hrvatski ribari koji su dobili kazne od Slovenije mogu biti mirni.

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković prokomentirao je aktualne događaje. Osvrnuo se prvo na Svjetski gospodarski forum u Davosu.

"Bio je izrazito uspješan forum, dobra prigoda za pozicioniranje Hrvatske kao zemlje otvorene za strana ulaganja i zemlje koja prati globalna zbivanja. Kao Vlada smo ostvarili jako dobre kontakte i dogovorili neke važne bilateralne susrete", kazao je Plenković.

Pročitajte i ovo Novi program Vlade - 2 Plan za novi mandat Vlada puno obećaje, a oporba ju ne štedi: "Program izgleda kao da ga je pisala umjetna inteligencija na lošem briselskom engleskom" Nova Vlada - 3 Sedam potpredsjednika Ovako će izgledati treća Plenkovićeva Vlada

"Vlada je na dostojan način obilježila dan sjećanja na žrtve Holokausta. Jasnim porukama Vlade o osudi Holokausta decidirano smo se očitovali u niz navrata. Svjedočili smo izložbi koju je Srbija organizirala u New Yorku gdje se pokušalo povezati današnju Hrvatsku i NDH, a mi znamo da se Hrvatska današnja temelji na drugim vrijednostima. Nećemo dopustiti instrumentaliziranje tema koji bi današnju Hrvatsku portretirali u nekom drugom kontekstu. Nećemo se dati uvući u provokacije kojima smo svjedočili protekli tjedan", poručio je premijer Plenković.

Dao je i kratak osvrt na situaciju sa Slovenijom.

"Ministar pravosuđa Bošnjaković danas popodne putuje u Savudriju gdje će imati susret s ribarima. Dogovorit će precizne načine kako će Vlada pružiti odgovarajuću pravnu pomoć ribarima kako ne bi došli u bilo kakvu negativnu poziciju. Poručujem im da mogu biti mirni. Nažalost, nakon jednostranih poteza Slovenije i primjerne arbitražne presude koju Hrvatska ne priznajem, mi smo odgovorili jednakom mjerom. Vodit ćemo računa o tome da štitimo hrvatske interese, teritorij, a naravno i hrvatske ribare", kazao je premijer.

Proglašeni strateški investicijski projekti vodoopskrbe i odvodnje u Zagrebačkoj županiji, Petrinji i Istri

Vlada je strateškim investicijskim projektima proglasila tri projekta - "Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije-Zagreb istok“, "Sustav vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Petrinja“ te "Aglomeraciju Umag-Savudrija-Novigrad istarski“ ukupne vrijednosti 1,874 milijarde kuna od čega se iz sredstava fondova EU planira osigurati 1,045 milijardi kuna, obrazložila je na sjednici u četvrtak potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

LNG terminal strateški investicijski projekt i kao plutajući i kao kopneni

Projekt LNG terminala na otoku Krku strateški je investicijski projekt u svim fazama razvoja i realizacije, što znači u obje planirane faze - plutajućeg i kopnenog terminala, odlučila je u četvrtak hrvatska Vlada.

Vlada je, naime, izmijenila odluku o proglašenju projekta LNG terminal (izgradnja prihvatnog terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku) strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić podsjetila je da je Vlada još 16. srpnja 2015. donijela odluku o proglašenju LNG terminala strateškom investicijom.

Međutim, u međuvremenu, Vlada je 8. lipnja 2016. donijela zaključak o ubrzavanju aktivnosti na realizaciji tog projekta, i to na način da će se projekt provoditi u dvije faze - u prvoj kao plutajuće rješenjem, dok će kopneni terminal biti druga faza.

Sukladno tomu, radi uklanjanja bilo kakve pravne neizvjesnosti o značenju odluke iz 2015., izmjenom se ta odluka dopunjuje te se jasno utvrđuje da je LNG terminal strateški projekt u svim svojim fazama.

"Smisao ove odluke je pridonijeti ubrzanju pripreme svih potrebnih aktivnosti kako bi mogli početi sama realizacija projekta i kako bi se osigurao njegov dovršetak sukladno planu, a to je krajem 2019. godine", istaknula je Dalić.

U samom obrazloženju odluke se također navodi kako zaključak Vlade iz 2016. o faznom razvoju projekta, pri čemu bi prva faza bio plutajući terminal - plutajućom jedinicom za prihvat, skladištenje i uplinjavanje, nije pratila i Vladina odluka da je projekt strateški u svim fazama razvoja.

"Time je projekt izložen rizicima podnošenja tužbi i pravnih lijekova u administrativnim postupcima ukoliko zainteresirani subjekt istakne da se status strateškog investicijskog projekta ne odnosi na pojedine faze razvoja nego samo za projekt u cjelini, a koji je u postupcima donošenja odluke bio razvijan kao kopneno tehničko rješenje. Smatramo da je rizik izvjestan te da ga je potrebno otkloniti", obrazlaže Vlada, koja izmjenom odluke utvrđuje da je LNG strateški projekt u svim fazama razvoja. (N.C./Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene