Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loše vijesti za pušače

Cigarete poskupljuju za kunu: "Nadam se da će i ministri sada prestati pušiti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila odluku o poskupljenju cigareta i duhanskih proizvoda. Cigarete tako od sljedećeg tjedna poskupljuju za jednu kunu.

Vlada je prihvatila prijedlog uredbe o izmjenama Uredbe o visini trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje. Ministar financija Zdravko Marić najavio je kako bi cigarete od idućeg tjedna trebale poskupjeti za otprilike jednu kunu po kutiji.

Pročitajte i ovo Poskupljenje cigareta, ilustracija Udar na budžet Novo poskupljenje cigareta: Nekima cijena raste za čak 30 posto Slika nije dostupna nastavak trenda Loše vijesti za pušače: Poskupjele cigarete jednog od najvećih svjetskih proizvođača

Tijek sjednice Vlade pratite u nastavku:

15:06 Prihvaćen je prijedlog odluke o davanju suglasnosti za Program potpore Sveučilištu i Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru, kao i o davanju ovlasti za sklapanje ugovora o preuzimanju duga i uređenju međusobnih odnosa između Ministarstva financija, Vrhbosanske nadbiskupije i Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Ministarstvo financija tako preuzima dug od 3,5 milijuna eura plus nedospjele kamate, a Vrhbosanska nadbiskupija HBOR-u će prodati nekretninu u Dubrovniku.

"Ovo je poruka Hrvatima u BiH. Vjerujem da će ministarstva nastaviti s ovakvom aktivnom potporom Hrvatima u BiH", kazao je premijer Plenković.

14:53 Tu je odluku pozdravio ministar zdravstva Milan Kujundžić poručivši kako se nada da će se sada i ministri pušači odreći štetne navike.

Premijer Plenković na to je poručio kako je samo jedan član užeg kabineta Vlade pušač.

14:50 Ministar financija Zdravko Marić potom je najavio povećanje trošarine na cigarete i duhanske proizvode

"Time se ispunjava obveza Hrvatske nakon pristupanja EU-u i prijelaznog razdoblja. Prema našim procjenama, fiskalni učinak trebao bi iznositi 160 milijuna kuna na godinu. Ukupni utjecaj ovih korekcija na maloprodajnu cijenu kutiju cigarete nije veći od jedne kune", kazao je Marić.

Podsjetio je kako od pušenja u Hrvatskoj godišnje umre oko 14.000 ljudi.

"To je grad veličine Makarske, a to je ujedno i razlika između broj živorođenih (38 tisuća) i umrlih (52 tisuće)", kazao je premijer.

14:45 Premijer je poručio kako će osobno voditi Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija i djelovanja na području obrazovanja i znanosti.

"U tome će mi davati podršku ministrica Blaženka Divjak i predsjednica saborskog odbora za znanost Vesna Bedeković", kazao je premijer.

Članovi PSP-a bit će Zvonko Kusić, Dario Vretenar, Ružica Beljo Lučić, Miloš Judaš, Neven Hrvatić, Frane Staničić, Jasminka Buljan Culej i Suzana Hitrec.

"Zadaća je Povjerenstva da se što angažiranije pristupi obrazovnoj reformi i svemu onome što je važno za budućnost Hrvatske, znanje naših mladih i njihovu konkurentnost na tržištu rada. Očekujem prvi sastanak idući četvrtak prije sjednice", kazao je premijer.

14:42 Plenković je potom najavio raspisivanje ponude za savjetnika Vlade u vezi s mogućem otkupu dionica INA-e od MOL-a.

"Prijedlog zaključka odnosi se prije svega na upućivanje poziva za savjetnike koji trebaju pomoći Vladi u vezi s odabirom najboljeg načina za kupnju dionica MOL-a, odnosno pronalazak strateškoga partnera. Ponuda će ići na ključne ugledne svjetske financijske institucije koje se bave ovakvom vrstom posla. Nakon temeljite analize odabrat ćemo odgovarajućeg savjetnika", kazao je premijer.

"Rok za pristizanje ponude je 15. siječnja 2018.", kazao je ministar financija Zdravko Marić.

14:40 Premijer je izrazio sućut obitelji hrvatskog vojnika koji je umro u misiji u Litvi

14:20 Usvojen je prijedloga zakona o upravljanju državnom imovinom.

"Vjerujem da će ovaj prijedlog zakona omogućiti rješavanje brojnih poteškoća u upravljanju državnom imovinom i ubrzati nesređene imovinsko-pravne odnose između središnje razine vlasti i jedinica lokalne i područne samouprave", kazao je premijer.

14:18 Na kraju je premijer osudio prijetnje novinarima.

"Osuđujem prijetnje hrvatskim novinarima koje su posljednje vrijeme učestale na društvenim mrežama. Vidjeli ste da policija reagira. Prijetnje su jako loše za slobodu govora, očekujem da se sve prijetnje procesuiraju. I političari su žrtve takvih prijetnji, ali novinari su posebno osjetljivi", kazao je premijer.

14:15 Plenković je kazao kako će Vlada danas usvojiti Prijedlog odluke o osnivanju Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija i djelovanja na području obrazovanja i znanosti.

Potom je zahvalio Dijani Vican na suradnji i svima ostalima koji su sudjelovali u dosadašnjem radu povjerenstva.

14:12 Na početku sjednice premijer Andrej Plenković po običaju je komentirao aktualne političke događaje.

"Ministar Ćorić i ja vratili smo se iz Pariza sa summita o klimatskim promjena. Razgovarali smo s mnogim ekspertima. Hrvatska je ratificirala Pariški sporazum te nastavljamo s ispunjavanjem obveza. Hrvatska nije među zemljama čija industrija ugrožava klimu", kazao je Plenković.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene