Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podmetnuti požari

Plenković: ''MUP ima jasan nalog da utvrdi tko su počinitelji i da ih privede odgovornosti uz najstrože sankcije''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na brojne požare u zemlji. ''Vlada će naći načina u dogovoru s nadležnim resorima i Hrvatskom vatrogasnom zajednicom da iznađemo sredstva da posebno nagradimo ne samo naše pilote nego i vatrogasce'', kazao je premijer.

10:59 - Počeo je zatvoreni dio sjednice Vlade.

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate" Ilustracija bez signala VIDEO Ovo se rijetko viđa: Sjednica Vlade kasnila zbog nesvakidašnje situacije, Plenković se ispričao

10:47 - Na Sjednici Vlade donesen je zaključak o provedbi odabira investicijskog savjetnika u transakciji mogućeg otkupa dionica koje drži Mol Hungarian Oil&Gas PLC u Ina - Industriji nafte d.d.

10:22 - Prva točka dnevnog reda je Nacrt konačnog prijedloga zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju kojeg je predstavio ministar Zdravko Marić.

Uvodi se europski standardizirani informativni obrazac. 14 dana nakon sklapanja ugovora može se odustati od ugovora bez naknade. Novost je i konverzija kredita u drugu valutu bez uvjeta i bez naknade.
Uređuje se licenciranje kreditnih posrednika.

10:20 - Na početku sjednice premijer je rekao da istrage pokazuju brojna podmetanja požara koji su pogodili brojne županije te da očekuje snažne sankcije za počinitelje.

''Policija i MUP imaju jasan nalog da utvrde tko su počinitelji tih požara, da ih se privede odgovornosti uz najstrože sankcije, jer su razmjeri bili daleko veći nego bilo koje godine'', kaže premijer.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u gašenju požara i sprječavanju većih šteta. ''Valja naglasiti da nije bilo ljudskih žrtava, ali treba raditi na prevenciji tijekom godine'', rekao je premijer.

Dodaje da će Vlada naći sredstva da se novčane nagrade isplate gasiteljima. ''Vlada će naći načina u dogovoru s nadležnim resorima i Hrvatskom vatrogasnom zajednicom da iznađemo sredstva da posebno nagradimo ne samo naše pilote nego i vatrogasce'', kazao je premijer.

Premijer ističe da bilježimo najbolje rezultate u turizmu od neovisnosti do danas, pa je, kaže, važno da obratimo pažnju na sigurnost.

Dodao je da od ove godine želi započeti praksu da se jednom godišnje organizira diplomatska konferencija te je s ministricom Pejčinović dogovorio da se okupe šefovi misija u Hrvatskoj na konzultacije.

10:08 - Na Sjednici Vlade bi, među inim, trebalo donijeti zaključak o provedbi odabira investicijskog savjetnika u transakciji mogućeg otkupa dionica koje drži Mol Hungarian Oil&Gas PLC u Ina – Industriji nafte d.d. Također, trebala bi donijeti odluku i o donošenju Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2017. do 2030. godine.

Krstičević: Piloti su heroji Hrvatske, odluka o nagradi sljedeći tjedan

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević najavio je četvrtak da bi Vlada na idućoj sjednici trebala donijeti odluku o nagradi u vrijednosti od 5000 kuna pilotima i tehničarima kanadera, air tractora i helikoptera za zasluge u borbi s požarima, istaknuvši kako se radi o "herojima Hrvatske".

"Ova protupožarna sezona je najteža od samostalne Hrvatske. Protupožarna sezona traje skoro 85 dana, a zračne snage su u kontinuitetu angažirane 70 dana", rekao je Krstičević novinarima komentirajući svoju inicijativu da se pilotima i tehničarima u protupožarnoj eskadrili dodijeli po 5000 kuna za borbu s vatrom. Najavio je da bi se ta odluka o nagradi trebala donijeti na idućoj sjednici Vlade.

Istaknuo je da su piloti kanadera, air tractora i helikoptera, kao i tehničari, danima od jutra do kasno navečer angažirani na gašenju požara. "Piloti dođu kući navečer u 23 sata, a već ujutro u pet sati moraju biti u bazi. Kada dođu u bazu, onda inženjeri i tehničari tu opremu moraju pripremiti do jutra i staviti je u funkciju", rekao je Krstičević.

Naglasivši kako se puno puta uvjerio u kojim uvjetima i s kolikom požrtvovnošću ti ljudi rade, rekao je da su oni "heroji Hrvatske". "Hrvatska treba biti ponosna na njih. Mislim da su oni 'suho zlato' i ovo je jedna mala, ljudska nagrada za njihov angažman", kazao je.

Krstičević se zahvalio i vatrogascima, pripadnicima civilne zaštite i mještanima i drugim ljudima na terenu koji su pomagali u gašenju požara. "Pokazala se sinergija, zajedništvo i solidarnost koja nas je krasila u Domovinskom ratu, a koja nas krasi i u ovim izazovima", istaknuo je.

Upitan ima li dovoljno posada za kanadere i razmišlja li se možda o kupnji novih, odgovorio je da će o tome odlučiti struka. Podsjetio je na izjavu zapovjednika protupožarne eskadrile Davora Turkovića, koji je rekao da Hrvatska ima dovoljno kanadera, air tractora i helikoptera. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene