Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Napadi na liječnike i nastavnike gonit će se po službenoj dužnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada će raspraviti i prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

10:36 - Ministar financija Boris Lalovac rekao je da sufinanciraju izgradnju zgrade OŠ Pazdigrad u Splitu s 24,8 milijuna kuna. Također, rekao je da se daje 24 milijuna kuna za opremanje kuća i stanova oštećenih u poplavama namještajem i kućanskih aparatima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sjednica Vlade Plenković: "Predlažemo Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika" Sjednica Vlade - 9 Važne odluke Vlada uvodi dva nova kaznena djela: "Korjenito mijenjamo sustav"

Uredu predsjednice odobren je iznos od 596.833 kuna za podmirenje troškova inauguracije.

10:30 -

10:22 - Nacrt prijedloga zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma obrazložio je ministar Arsen Bauk. Rekao je kako su predložili da se pravo sredstava za promidžbu na izborima za Europski parlament s 1,5 milijuna kuna poveća na 4 milijun kuna.

Ministar Tihomir Jakovina je govoreći o Nacrtu konačnog prijedloga zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta rekao da stvaraju uvjete za okrupnjavanje usitnjenih poljoprivrednih zemljišta radi ekonomičnijeg iskorištavanja i boljih uvjeta proizvodnje

10:13 - Ministar Orsat Miljenić je govoreći o prvoj točki dnevnog reda (Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona) rekao da se dosta govorilo o sramoćenju koje je uvedeno prije 4,5 godina.

'Predlažemo izmjene odredbe Kaznenog zakona o sramoćenju, radi pojednostavljenja isključenja protupravnosti tog djela', rekao je ministar Miljenić i poručio kako 'sramoćenje neće biti protupravno ako se npr. radi o znanstvenom, stručnom ili novinarskom tekstu, a ako je riječ o javnom interesu'.

'Svi mi koji ovdje sjedimo jesmo javni interes i kad se bude o nama pisalo neće biti ovog kaznenog djela', rekao je ministar.

Naveo je još neke izmjene.

'Do sada je ako je nekome ukradeno, utajeno do 2000 kuna morao je sam ići u privatnu tužbu. Mislimo da je to bio apsolutno prevelik prag. To mijenjamo i spuštamo taj prag na 1000 kuna', rekao je Miljenić i nastavio.

'Do sada je stav kad je produljeno kazneno djelo da se svaki od tih tretira kao pojedinačno. Moglo se dogoditi da netko ukrade 2000 bicikala i da ga se goni po privatnoj tužbi', rekao je i dodao da se uvodi zbrajanje tih iznosa.

'Širimo kaznenopravnu zaštitu  na zdravstvene radnike, nastavnike, učitelje. Kad se radi o prijetnji ili prisili gonit će se po službenoj dužnosti. Ako se prijeti učitelju neće više biti da on to treba privatno goniti. Šaljemo poruku da su takva ponašanja nedopuštena', rekao je Miljenić.

'Nasilje u obitelji, ovdje ga sada vraćamo natrag jer je bilo ispalo iz Kaznenog zakona', poručio je.

'Nasilničko ponašanje, ponovno nešto što je bilo ispalo iz starog zakona. Mislimo da je to propust i da mora biti kazneno djelo. Toga ima sve više. Koliko god netko mislio da je prekršajna sankcija dovoljna, nasilničko ponašanje bilo koje vrste nećemo tolerirati', rekao je.

Pitanje stranih boraca, teorirzma. Tu smo aktivni. Proširujemo opseg kaznenog djela i na pripreme kaznenog djela. Moći ćemo djelovati i ako se netko priprema za odlazak', rekao je.

Vlada o izmjenama Kaznenog zakona

Vlada je na otvorenom dijelu sjednice uz ostalo raspravila konačni prijedlog izmjena Kaznenog zakona te prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada bi se trebala očitovati na zahtjev predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović koja je od Ustavnog suda zatražila pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom odredbi Ovršnog zakona. Predsjednica je u veljači zatražila ocjenu ustavnosti pojedinih dijelova Ovršnog zakona koji se odnose na ovrhe nad domovima.

'Vlada je poslala prvi nacrt reformskih mjera Europskoj komisiji'

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada najavljuje i donošenje odluka na zahtjeve za raspisivanje državnog referenduma o donošenju Zakona o obavljanju pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru (tzv. outsourcing), te za raspisivanje državnog referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju (monetizacija).(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene