Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj uvredljiva majica

'Vlada nije tražila otkaz snimatelju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada Republike Hrvatske priopćila je danas da odbacuje insinuacije Hrvatskog novinarskog društva (HND) i dijela medija da je jučerašnja reakcija predsjednice Vlade Jadranke Kosor 'na uvredljiv natpis na majici jednog od televizijskih snimatelja bila usmjerena prema uredništvu te da je rezultirala otkazom snimatelju jedne komercijalne televizije'.

Nitko iz Vlade RH nije zvao niti je na bilo koji drugi način zahtijevao poduzimanje bilo kakvih mjera prema tom snimatelju, ističe se u priopćenju. Vlada na čelu s Jadrankom Kosor u potpunosti podupire i zalaže se za slobodu medija i pri tome ni na koji način ne utječe na rad novinara, urednika i drugih medijskih djelatnika, napominje se.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

>> HND: Novinari nisu gosti da dolaze poželjno obučeni

U priopćenju stoji kako je, unatoč negodovanju članova Vlade, predsjednica Vlade omogućila snimatelju da profesionalno obavi svoj posao te je na kraju sjednice uputila poruku u kojoj je apelirala na sve urednike medija da njihovi djelatnici neprimjerenim ponašanjem ne vrijeđaju instituciju Vlade Republike Hrvatske.

Dodaje se kako Vlada ne odriče pravo pojedincima, pa i medijskim djelatnicima, na izražavanje vlastitog mišljenja i osobnog stava, ali ono nije spojivo s obavljanjem profesionalne zadaće.

>> Otkaz zbog neprimjerene majce u Vladi

U svim demokratskim zemljama je uobičajeno primjereno ponašanje novinara, snimatelja i drugih javnih djelatnika u javnim institucijama koje isključuje bilo kakvo uvredljivo ponašanje prema tim institucijama, ističe se u priopćenju.

Vlada očekuje da bi se u tom smislu i HND trebao zalagati i promicati moralne i etičke vrijednosti te demokratske standarde koji vrijede u svim uljuđenim društvima. Predsjednica Vlade Jadranka Kosor poziva Vijeće časti HND-a da iznese svoj sud o vrijeđanju institucije Vlade i to u prigodi obavljanja službenih obveza u zgradi Vlade. (Hina)

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene