Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Stanišić i Župljanin'

'Vlada ne može dostaviti registar branitelja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska vlada odgovorila je na poziv Haaškoga suda obrani u predmetu 'Stanišić i Župljanin', koja je tražila podatke o hrvatskim braniteljima, da ne može dostaviti ni registar branitelja ni njegove dijelove nego samo odgovarati na konkretne upite o tome da li je netko bio branitelj.

'Hrvatska je Vlada odgovorila da ne može dostaviti ni registar branitelja ni njegove dijelove. Također je navela da se može odgovoriti samo na konkretan upit da li je netko bio branitelj ili ne', kazao je glasnogovornik Vlade Mladen Pavić dodajući da je odgovor preko Ministarstva pravosuđa proslijeđen u roku.

Sudsko vijeće Haaškoga suda u predmetu 'Stanišić i Župljanin' uputilo je 10. veljače poziv Vladi Republike Hrvatske da u roku od 15 dana odgovori na zahtjev obrane u tom predmetu koja traži uvid u registar hrvatskih branitelja ili da joj dostavi tražene podatke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže od RH dokumente Haška obrana Stanišića traži registar hrvatskih branitelja Slika nije dostupna Dostavljali mu odjeću Šestero optuženo zbog skrivanja haškog osumnjičenika

>> Haška obrana Stanišića traži registar hrvatskih branitelja

Haaška obrana bivšeg ministra unutarnjih poslova Republike Srpske Miće Stanišića, kojem se u Haagu sudi za zločine počinjene nad Hrvatima i Bošnjacima tijekom rata na području BiH, 7. je veljače zatražila od Suda da izda obvezujući nalog kojim će od Hrvatske zatražiti dostavljanje 'službenih podataka o hrvatskim braniteljima iz Jedinstvenog registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata'. Stanišićevi branitelji u obrazloženju zahtjeva naveli su da su na internetskoj stranici www.registarbranitelja.com pronašli imena nekih žrtava koje se kao civilne a ne vojne navode u dodatku haaške optužnice protiv Stanišića.

Obrana je navela da je u svibnju prošle godine zatražila od Hrvatske da ju obavijesti jesu li podaci na toj internetskoj stranici autentični i vjerodostojni kao i da dostavi sam službeni registar hrvatskih branitelja i ministarstvo pravosuđa RH u srpnju odgovorilo je kako podaci objavljeni na internetskoj stranici www.registarbranitelja.com 'nisu autentični i vjerodostojni podaci o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata', a da su službeni podaci o hrvatskim braniteljima sadržani u Jedinstvenom registru hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i da su 'zaštićeni od javnog objavljivanja i korištenja izvan zakonom propisane svrhe Ustavom Republike Hrvatske i većim brojem pozitivnih zakonskih propisa Republike Hrvatske te ne mogu biti dostavljeni na uvid neovlaštenim osobama i bez osobne privole pojedinaca na koje se ti podaci odnose'.

Obavezna zaštita podataka

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS) priopćilo je ovog mjeseca kako se nadležnim tijelima može omogućiti uvid u određene podatke, ali ne i u cijeli Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Ministarstvo je pri tom istaknulo da 'treba razlučiti javnu objavu Registra od uvida u taj Registar, odnosno dostave dijela podataka na zahtjev službenih institucija i pravosudnih tijela na način koji pri tom ne smije ugroziti tajnost osobnih podataka koji se nalaze u traženom dokumentu'.

U priopćenju MOBMB podsjeća kako je ono kao i sve državne institucije Republike Hrvatske, 'dužno na zahtjev nadležnih tijela omogućiti uvid u službene dokumente, a tijela kojima se omogući takav uvid imaju obvezu zaštite tajnosti podataka'. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene