Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Đakić: Mi nismo SUBNOR

Vlada našla kako spriječiti svrstavanje nevladinih udruga u političke tabore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je našla načina kako će spriječiti svrstavanje nevladinih udruga u političke tabore. Tko određenoj političkoj opciji pruži potporu, ostat će bez novca iz proračuna.

To će propisati novi Zakon o udrugama. Ova će zabrana političkog angažmana najviše pogoditi udruge branitelja, jer upravo one jedine javno govore kome daju potporu.

Pročitajte i ovo Arsen Bauk Kritike i pohvale Bauk nakon izjave europske tužiteljice Kovesi: "Premijera nakon europske šamarčine očekuje šamarčina hrvatskih građana" Slika nije dostupna Što će poduzeti institucije? Ova priča je Hrvatsku zatekla nespremnu! Hoće li se nešto mijenjati

>> Vlada donijela prijedlog zakona o poticanju investicija

Braniteljske udruge svoje povjerenje do sada su mahom poklanjale HDZ-u. Novi zakon potpuno bi im zabranio političku aktivnost. 'Mislim da se vraćamo u prošla vremena koja smo zaboravili, mi nismo SUBNOR, i nećemo ni od koga tražiti političku podobnost da se kandidiramo ili ne, kao što nismo ni do sada', kaže Josip Đakić, predsjednik HVIDR-e i saborski zastupnik HDZ-a.

'Ljudi koji žele raditi u udrugama to i dalje mogu slobodno raditi, ukoliko to nije sukob interesa, a mislim da to nije ovaj slučaj', rekao je Arsen Bauk, ministar uprave.

Đakić, jednako kao predsjednik HVIDR-e može biti i predsjednik pjevačkog društva, kaže Bauk, a o mogućem sukobu interesa, ako zakon stupi na snagu, odlučivat će resorno ministarstvo.

'Mi to nećemo olako prihvatiti i nećemo dopustiti da se takav zakon donese', dodaje Đakić. Ostale domaće udruge rijetko se svrstavaju uz političku opciju, no ovakvu zabranu smatraju bespotrebnom.

Nema razloga da se na ovaj način, ovakvim zakonom ograničava sloboda javnog izražavanja onim udrugama koje su odlučile da to ipak rade', kaže Bernard Ivić, iz Zelene akcije. 'Donođenje takvog zakona u osnovi nije uopće potrebno, zato jer sve one udruge, koje na civilnoj sceni žele imati povjerenje građana, to ni ne rade', rekla je Bojana Genov, iz Ženske mreže Hrvatske.

Iz Vlade poručuju, naš Zakon o udrugama jedan je od najliberalnijih u Europi i pun manjkavosti. Glavni cilj izmjena bolja je kontrola namjene trošenja proračunskog novca.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene