Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki interes

VLADA NAJAVILA, VLADA OSTVARILA - Končar je prodan za 360 milijuna kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada najavila, Vlada ostvarila - Končar je prodan.

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavio je kako je danas do podneva zaprimio 13 obvezujućih ponuda za kupnju dionica Končara-elektroindustrije, a dionice ove tvrtke kupili su domaći mirovinski fondovi. Postignuta je i dobra cijena - naime nominalna vrijednost paketa bila je nešto više od 247,6 milijuna kuna, a u prodaji je ostvarena vrijednost od čak 360 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 1200 radnika dalo otkaz Traži se novi strateški partner Uljaniku? Končar polovicu novca ne da, plaća nema, a radnici odlaze Slika nije dostupna "Šurovao s Končarom" Živi zid prijavio Jakovčića, on im odgovorio: "Hvala što mi pomažete"

Iskazani interes je bio puno veći od broja dionica koje je država stavila na prodaju - stigle su ponude za kupnju 757.780 dionica a predmet prodaje bilo je 526.926 dionica koje čine 20,49 posto temeljnog kapitala Končara. Od toga 142.298 dionica u vlasništvu je RH dok je 384.628 dionica u vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). Nije pristigla niti jedna ponuda po principu 'sve ili ništa', navode u CERP-u.

U pozivu za kupnju dionica Končara navodilo se da ponuđena cijena po dionici mora iznositi minimalno 670 kuna, te da ponuditelji mogu biti domaće i strane pravne i fizičke osobe. Najveća ponuđena cijena je 711 kuna po dionici za paket od 45.000 dionica.

CERP će, priopćeno je, nakon što izradi analizu pristiglih ponuda te po donošenju Odluke nadležnog tijela o istoj obavijestiti ponuditelje radi provođenja blok transakcije/transakcija na Zagrebačkoj burzi. Namira transakcija izvršit će se po modelu 'ugovorna preknjižba uz plaćanje' do 7. lipnja, priopćili su iz CERP-a.

Radnici i sindikati Končara prosvjedovali su protiv prodaje tvrtke. Vlada se pak odlučila na prodaju udjela u nekim tvrtkama u svojem vlasništvu kako bi tim novcem smanjila javni dug.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene