Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vlada: Majkama za šest mjeseci porodiljnog dopusta puni iznos plaće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je danas Saboru predložila da delimitira porodiljne naknade majkama za prvih šest mjeseci porodiljnog dopusta, pa bi one od početka iduće godine za tih šest mjeseci dobivale naknadu u visini pune plaće.

Sada su te naknade limitirane na najviše 4.257 kuna, a prema podacima za svibanj ove godine od ukupno 20.268 zaposlenih rodilja time je bilo zakinuto 5.200 zaposlenih majki s obzirom da su imale plaću veću od spomenutog limita.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu"

"To je nepravda, destimulirajuća mjera, pa predlažemo njihovo delimitiranje, kako bi rodilje u prvih šest mjeseci primale puni iznos plaće čime će se zajamčiti socijalna sigurnost zaposlenih majki i potaknuti mlade bračne parove na zasnivanje obitelji", kazao je premijer Ivo Sanader obrazlažući prijedlog dopuna Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Izvijestio je kako Vlada razmatra i nove mjere pronatalitetne
politike, ali da s "takvim mjerama, koje nisu prigodničarskog
karaktera i nemaju veze s izborima, nikada ne treba žuriti".

Predloženi zakon počeo bi se primjenjivati s početkom iduće godine i za njegovu provedbu u proračunu za 2008. treba osigurati 105 milijuna kuna.

Naime, u Vladi procjenjuju da bi za jedanaest godišnjih isplata pune plaće za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta u 2008. trebalo osigurati 9,5 milijuna kuna mjesečno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene