Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spor iz 2007.

Vlada izgubila tužbu od sindikata 'Preporod', mora im platiti 20.000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod prvi je sindikat koji je dobio presudu protiv Vlade.

Sindikat 'Preporod' na današnjoj je konferenciji za novinare poslao poruku, kako su istaknuli, 'svima onima koji misle da se mimo zakona i mimo propisa mogu uređivati ozbilljna pitanja u ovoj državi'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Politička (ne)pismenost Vlada zabrinutost: ''U planu je potez koji će imati katastrofalne posljedice za demokraciju u Hrvatskoj'' Humanitarno izrađuju maske za cijelu županiju - 7 Učenici i nastavnici velikoga srca Izvan radnog vremena, učenici i nastavnici kroje maske za cijelu Brodsko-posavsku županiju: „Bit će bijele, crvene i plave..."

'Preporod' je objavio sudsku presudu protiv Republike Hrvatske koju su tužili 2007. godine i prema kojoj država sindikatu mora isplatiti 20.000 kuna, plus zatezne kamate i sudske troškove. Povod tužbi bio je, kako smatra sindikat, pregovarački tim za Temeljni kolektivni ugovor, koji nije bio sukladan zakonu.

Tužba je podnesena nakon što tadašnja Vlada nije odgovarala na opetovane zahtjeve sindikata Preporod da sudjeluje u sindikalnim pregovorima iako ih je na to obvezivao Zakon o radu, ili je, napomenuo je Stipić, odgovarala bahato i arogantno. Tužbeni zahtjev da se temeljni Kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama, sklopljen 31. srpnja 2007., utvrdi ništetnim, je odbijen.

>> Jovanović: Da su profesori i nastavnici prihvatili naš prijedlog plaće bi im rasle

'Ovo je poruka svim sindikatima u Hrvatskoj, boriti se za istinu, boriti se pravdu, boriti se zakonitost - vrijedi. Ovu presudu treba promatrati kao poruku sivma onima koji misle da se mimo zakona i mimo propisa mogu uređivati ozbilljna pitanja u ovoj državi', izjavio je predsjednik sidnikata 'Preporod' Željko Stipić.

Sadašnjoj vlasti 'može se svašta predbaciti', ali ne i da 'dogovara pregovore ispod stola', ocijenio je Stipić, napomenuvši da je i u tadašnjoj vlasti bilo osoba koje su upozoravale ne nezakonito ponašanje Vlade, poput pokojne državne tajnice Ministarstva rada Vere Babić.

Stipić je najavio da će, kada presuda postane pravomoćna, sindikat Preporod cijeli iznos koji mu je dosuđen kao naknada štete, uplatiti u državni proračun. 'Nama ne trebaju kune iz državnog proračuna jer to nisu ni Linićeve ni Mrsićeve kune, nego poreznih obveznika. Samo smo željeli dokazati da zakoni postoje da ih se poštuje i da ih nitko ne smije kršiti', istaknuo je Stipić.

Dodao je da je ovo najvažniji kolektivni ugovor u Hrvatskoj koji se odnosi na 180.000 ljudi. Komentirao je i najavljeno smanjenje plaća za 10 posto. 'Ja sam mislio da nakon 19. srpnja dublje ne može. Kada je Vlada donijela svoj sramotni zaključak kojim je povezala dvije stvari koje se ne smiju povezivati i ucijenila sindikate, ja sam mislio da je to dno dna. A jučerašnja izjava ministra Linića je malo ispod toga', dodao je Stipić.

Prosvjetni djelatnici s nezadovoljstvom su primili najavu o novom smanjenju plaća. Zbog manjka u državnom proračunu od 700 milijuna kuna za plaće, moguće je rezanje plaća učiteljima za deset posto. Prosvjetari su, podsjećamo, izgubili dodatak na staž od tri, pet, sedam i devet posto. Idući tjedan učitelji i nastavnici na referendumu će se izjasniti jesu li za ili protiv promjena kolektivnog ugovora.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene