Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri moguća rješenja

Vlada ipak smanjuje kazne za lake droge?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladin ured za suzbijanje zloporabe droga, čiji je predstojnik mr. Dubravko Klarić ujedno i član radne skupine za izradu novog Kaznenog zakona, napravio je detaljnu analizu te predložilo tri moguća rješenja kako bi se izbjegao apsurd po kojem osoba uhvaćena s dva grama marihuane može završiti u zatvoru na godinu dana.

Naime, postojeća zakonska odredba kaže kako će se onaj koji 'neovlašteno posjeduje tvari ili pripravke koji su propisima proglašeni opojnim drogama kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Otkrivao službene tajne Policajac iz istraga otkrivao gdje dileri drže drogu pa ju s dvojicom suradnika krao i prodavao Uhićeno 10 ljudi zbog preprodaje droge Uhićenja u Puli i Zagrebu Pale dvije narkobande, uhićeno 10 ljudi, jedan je u šumi zakopao 12 kilograma kokaina

>> Ravnatelj policije: Posjedovanje droge nije kazneno djelo

Prema tom stavku zakona, objašnjava za Jutarnji list mr. Klarić, od 1998. do kraja 2008. godine prijavljene su čak 44.522 odrasle osobe, a osuđeno je njih 26.000. Koliko ih je završilo u zatvoru, nije mogao precizirati. No, raspolaže podatkom da je zbog manipulacija s drogom u prvih šest mjeseci ove godine u zatvoru bilo 1232 ljudi, koji godišnje stoje državu gotovo 140 milijuna kuna!

On tako predlaže tri varijante piše Jutarnji. U prvoj varijanti u postojeći zakonski članak, uz posjedovanje, dodale bi se i proizvodnja i prerađivanje čime bi se dobila jasna gradacija u odnosu na sankcije te mogućnost izricanja uvjetne osude. Drugi je prijedlog da se sporni članak briše iz Kaznenog zakona te da posjedovanje postane isključivo prekršajno djelo, kao što je to bilo do 1996. godine. Istovremeno, objašnjava, svakako bi trebalo podići postojeće novčane kazne za taj prekršaj. Treća varijanta, koju mr. Klarić osobno smatra najadekvatnijom, da zakonska odredba ostane ista, no da se napravi gradacija s obzirom na vrste droga i ponavljanje djela, čime bi kazne bile pravednije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene