Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Olakšice i za poslodavce

Vlada ima novi plan za nezaposlene: Od poziva na sezonski rad do 145 milijuna kuna za prekvalifikacije

Novosti za nezaposlene (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Novosti za nezaposlene (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Novosti za nezaposlene (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Novosti za nezaposlene (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sezonski rad (Foto: Dnevnik.hr) Sezonski rad (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Novosti za nezaposlene (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Novosti je Vlada pripremila i za nezaposlene. Već se krenulo s ulaganjem u sezonsku radnu snagu, koju će se pokušati aktivirati na tržište rada. Novosti i pogodnosti bit će i za poslodavce, a premijer Plenković, da ga svi razumiju, vijest je obznanio na latinskom jeziku.

Kako bi što manje ljudi provodio vrijeme pred Zavodom za zapošljavanje, Vlada je za nezaposlene pripremila niz mjera. Prvi korak: nazvat će ih telefonom i tražiti da dođu raditi sezonski. Okrenut će brojeve osam tisuća ljudi, a u prekvalifikacije će uložiti 145 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Nedostatak građevinskih radnika - 5 uvozimo radnu snagu Građevinskih radnika nedostaje u cijeloj zemlji, a najviše u dva zanimanja: "Nisu dovoljno kvalificirani i kompetentni" Ilustracija Oteli ih nakon slijetanja Kraj misteriozne otmice u brdima: Policija imala dozvolu za smrtonosnu silu

"Idemo in favorem radnika. Idemo in favorem, u ovom konkretnom slučaju, i poslodavaca", rekao je premijer Andrej Plenković.

HZZ će nezaposlenima omogućiti da uče strane jezike. Bit će i tečajeva kuhanja, konobarenja, građenja. Oni koji svakodnevno dolaze na burzu u potrazi za poslom rado će se odazvati pozivu na prekvalifikaciju. Ipak, poslodavci su oko ove ideje podijeljeni.

"Uvijek smo morali mjesec dva dana uzeti prije radnike da bi ih educirao. To je dobra ideja", smatra vlasnik restorana Stipe Knežević.

"Uzet ćemo za primjer zaposlenika Željezare Sisak, pa da ih prekvalificiraju, da im budu savjetnici, tajnici, ja mislim da je to nemoguće", rekao je ugostitelj Ante Vlašić.

Ideja Vlade je i da više novca ostane za plaće radnika. Smještaj i prehrana sezonaca poslodavcima postaju porezna olakšica. Poslodavci će manje izdvajati i na kavu, sok, ili primjerice bocu vode za sezonce. Od iduće godine i to im postaje neoporezivi trošak.

Neriješeno još uvijek ostaje pitanje sezonskog zapošljavanja tijekom zime. Sezonca, ako uzmu ljeti, poslodavci ne mogu angažirati i u nekoliko zimskih mjeseci. Može raditi samo u pripremama za iduću sezonu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene