Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada ukinula pečate

A GDJE JE PEČAT? 'Tko ga ima nek ga spremi u ladicu za uspomenu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smatraju da će ovime postići znatne uštede.

Premijer Tihomir Orešković na samom se početku sjednice osvrnuo na mjeru ukidanja pečata koja će, vjeruje Vlada, donijeti mnoge uštede. 'Tko god ga ima nek ga stavi u ladicu', rekao je Orešković dodajući kako se radi o zastarjelom mehanizmu kojeg sada koriste još jedino Hrvatska, Grčka i Turska.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu"

Reformska mjera ukidanja upotrebe pečata iz poslovne prakse pridonijet će modernizaciji poslovnih procesa i poboljšanju usluga tijela državne uprave prema građanima uz istodobno podupiranje gospodarstva kroz operacionalizaciju stvaranja jednostavnijeg poslovnog okruženja, smatra Vlada.

Premijer Orešković ovo je nazvao i dobrim signalom za 'doing business' te za cjelokupno gospodarstvo.

Ministar gospodarstva, Tomislav Panenić, dodao je kako će ovaj potez doprinijeti modernizaciji poslovnih procesa i stvaranju jedinstvenog poslovnog okruženja u Hrvatskoj. Sukladno tome, osnovat će se i radna skupina za praćenje provedbe ove mjere kojoj je na čelu Jakša Puljiz, kao glavni koordinator za Europski semestar i strukturne reforme te predstavnici Ureda za zakonodavstvo, Agencije za investicije i konkurentnost, Hrvatske udruge banaka te Hrvatske udruge poslodavaca.

Mjerenjem Standard Cost Modelom u sklopu Akcijskog plana za smanjenje administrativnog opterećenja gospodarstva, izračunato je administrativno rasterećenje od gotovo šest milijuna kuna na primjeru ukidanja pečata u procesu pokretanja poslovanja, odnosno osnivanja 22.970 j.d.o.o-a i d.o.o.-a s jednim osnivačem.

Govoreći na početku sjednice Vlade, Orešković je podsjetio kako prema jučer objavljenim proljetnim prognozama EK očekuje da će hrvatsko gospodarstvo ove godine rasti po stopi od 1,8 posto. Time je EK snizila svoju prethodnu procjenu od 2,1 posto. Vlada prognozira rast od 2 posto, MMF od 1,9 posto, ali ja mislim da ćemo postići veći rast, naglasio je Orešković.

Kazao je i da je snižena prognoza EK temeljena na podacima za zadnji kvartal 2015. godine, u kojem je zabilježen rast niži od očekivanja. No, kaže Orešković, nakon toga svi indikatori su vrlo pozitivni. „Kada vide Vladine planove, promijenit će brojeve“, izjavio je premijer.

Naglasio je i da prilikom izrade tih prognoza EK još nije imala uvid u predloženi reformski program, odnosno da je analiza rađena dva-tri tjedna radije, pa u nju nije mogao biti uključen primjerice plan Vlade da javni dug smanji za 200 milijuna eura.

Kao pozitivno je izdvojio potvrdu EK o očekivanom ovogodišnjem deficitu na razini od 2,6 posto BDP-a, na kojoj ga planira i Vlada. „Vidi se da je to bio realan plan i to je i Europska komisija potvrdila“, rekao je Orešković.

A osnovat će se i Odbor za obilježavanje obljetnica, zajedno s radnom skupinom za obilježavanje 25. obljetnice državnosti Republike Hrvatske.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje predstavio je Izvješće pučke pravobraniteljice za 2015.

'Tijekom 2015. godine zabilježen je porast predmeta, koje je vodio taj ured. U 8 % slučajeva je utvrđena povreda. Najviše se pritužbi odnosi na diskriminaciju na tržištu rada', rekao je Šprlje.

Ministar Josip Buljević predstavio je izvješće o obrani za 2015. godinu. Zaključio je kako ssu potencijalne vojne prijetnje u porastu te da je potrebno jačanje suradnje sa saveznicima te ulaganje, sukladno mogućnostima, u svrhu modernizacije i opremanja za potrebe misija i NATO ciljeva.

MUP-u odobren otkup te kupnja vozila

Vlada je u srijedu na sjednici odobrila MUP-u otkup 32 trenutačno unajmljenih vozila za specijalne zadaće policije, kao i kupnju 23 multifunkcionalna vozila za pojačani nadzor državne granice u sklopu priprema ulaska u schengenski režim.

U okviru Projekta Policijska oprema MUP-u je za specijalne zadaće policije tako odobren otkup 16 kombi vozila za prijevoz uhićenih osoba, 12 dostavnih pick up vozila za prijevoz pasa i četiri terenska vozila u ukupnoj vrijednih nešto više od dva milijuna kuna s PDV-om.

S ciljem pripreme ulaska Hrvatske u sustav Schengena MUP-u je odobrena nabava 23 multifunkcionalna vozila ukupno vrijedna nešto više od 21,5 milijun kuna sa PDV-om, za specijalne zadaće pojačanog nadzora državne granice. Od ukupne svote 17,25 milijuna kuna osigurano je iz Programa Schengen, a 4,3 milijuna kuna u proračunu.

Vlada je osnovala međuresornu radnu skupinu koja treba izraditi prijedlog programa svečanog obilježavanja 25. obljetnice državnosti Republike Hrvatske. Radnom skupinom predsjedavat će predstavnik Ureda premijera. Također, osnovan je i Odbor za obilježavanje obljetnica kojim će supredsjedati predsjednica Republike, predsjednik Sabora te predsjednik Vlade.

Današnjoj sjednici nije nazočio nitko iz Ministarstva uprave. Ministrica Dubravka Jurlina Alibegović je na službenom put izvan zemlje, ali na sjednicu umjesto nje iz ministarstva nije nitko došao.

Kadrovske promjene

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je u srijedu Andreju-Metelko Zgombić, Željka Kuprešaka, Maju Bakran Marcich i Jasnu Ognjanovac razriješila dužnosti pomoćnika ministra vanjskih i europskih poslova, a novim pomoćnicima imenovala je Zrinku Ujević, Gordana Bakotu, Amira Muharemija, Tomu Gallija, Ivicu Glasnovića, Josepha Genea Petrića i Sinišu Jurića.

Sanji Palčić dano je ovlaštenje za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, s danom 10. svibnja 2016. godine, do provedbe javnog natječaja za imenovanje glavnog tajnika Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, a najduže do šest mjeseci, priopćila je Vlada.

Dosadašnja članica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Inga Žic razriješena je, a novom članicom, koja se imenuje na prijedlog Gospodarsko-socijalnog vijeća, imenovana je Melita Čičak.

Miljenko Fičor razriješen je dužnosti predsjednika Upravnog odbora Umirovljeničkog fonda. Novom predsjednicom imenovana je Ivana Jakir-Bajo.

Dosadašnji predsjednik i članovi Povjerenstva za besplatnu dodjelu strane robe Boris Lalovac, Ivan Vrdoljak i Berislav Šipuš razriješeni su. Novim predsjednikom imenovan je Zdravko Marić, a članovima Tomislav Panenić, Zlatko Hasanbegović i Bernardica Juretić.

Marijan Grubešić razriješen je dužnosti predsjednika, a Ivan Ištok, Dean Konjević, Zdravka Miletić, Ljubomir Salak i Ivan Gligora, dužnosti članova i tajnika Komisije za provedbu postupaka javnih natječaja za davanje državnih lovišta u zakup. Novim predsjednikom ponovo je imenovan Marijan Grubešić, članovima Zdravka Miletić, Marko Tomljanović, Nikica Šprem i Dean Konjević, a tajnikom Ivan Gligora.

Razriješena je supredsjedateljica, zamjenik supredsjedateljice i član Međuvladinog mješovitog odbora za provedbu Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Mađarske o zaštiti mađarske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Republici Mađarskoj, Daria Krstičević, Kristijan Turkalj i Milan Bošnjak. Novim supredsjedateljem imenovan je Zvonko Milas, a njegovim zamjenikom Milan Bošnjak.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene