Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bespovratna sredstva

Vlada daje 40 milijuna kuna, zainteresirani gotovo nema?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Popularnost među poduzetnicima Vlada pokušava zadobiti poduzetničkim impulsima - programima za dodjelu nepovratne novčane pomoći. No, ni to ne prolazi bez prigovora. Obrtnici se žale da su natječaji prestrogi i da im udovoljiti može premali broj poduzetnika pa većina novca - ostaje neiskorištena.

Za širenje proizvodnje u obiteljskoj tvornici drvenog ogrjeva, pokraj Daruvara, ključna je bila povoljna kamata na kredit. Pomoć je stigla od države, ali je nije bilo jednostavno dobiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pomoć poduzetnicima Subvencionirat će se kamate na kredite HBOR-a Slika nije dostupna Poduzetnički impuls Najinovativniji poduzetnici podijelit će 4 milijuna kuna

''HBOR je izašao u susret s 3 posto kamate. Najveći problem bilo je popuniti svu papirologiju'', rekao nam je Tomislav Kovačić. Izvoz je povećan, a otvoreno je 30-ak novih radnih mjesta. Kovačići najavljuju kako će ih otvoriti još.

Nepovratnih novih 3 milijuna kuna pomoći kroz poduzetnički impuls pripremljeno je za mlade i početnike. Kredite daje Hrvatska banka za obnovu i razvoj. Uz subvenciju Ministarstva poduzetništva i obrta kamata je 2 posto, a iznosi kredita iznad 80 tisuća kuna.

''Uvjereni smo da će ovaj program dati uspjeha i na kraju krajeva omogućiti ono što želimo i da se ljudi jednostavnije odluče za biznis i da budu uspješni uz što niže troškove'', rekao je ministar Gordan Maras.

>>Pogledajte kako do 70.000 kuna

U obrtničkoj komori tvrde da se uspjehu na ovome natječaju za poduzetnički impuls, kao i onim ranijima, nadati mogu tek malobrojni poduzetnici.

''Mi smo predlagali da sredstva budu dostupna na razini od 30 tisuća kuna na dalje. 80 tisuća kuna su već ozbiljna sredstva, osobito i za početnika. Isto tako u dijelu koji se odnosi na nabavku strojeva, rabljeni strojevi nisu priznati'', rekao je Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a.

''Projekt A koji smo imali iz impulsa vrijedan 25 milijuna kuna aplicirati je moglo 99 posto obrtnika u Hrvatskoj. U ovoj godini država planira subvencionirati kamate za kredite poduzetnika s 40-ak milijuna kuna. Do sada je podijeljeno 15 milijuna, odnosno oko 37 posto'', tvrdi Maras.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene