Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vlada će državna potraživanja prema Lencu prodati Uljaniku i Tankerskoj plovidbi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je danas odlučila državna potraživanja prema brodogradilištu Viktor Lenac prodati pulskom Uljaniku i zadarskoj Tankerskoj plovidbi, čime su, istaknuo je premijer Ivo Sanader, zaposlenicima Lenca osigurana radna mjesta, a brodogradilištu spas od stečaja i nastavak poslovanja.

"Viktor Lenac ponos je hrvatske brodogradnje koja je brand i ima tradiciju dužu od 100 godina, i zato nismo dopustili da Lenac ode u stečaj i radnici završe na ulici", kazao je premijer na sjednici Vlade.

Pročitajte i ovo Marin Lerotić slučaj Uljanik Lerotić pozvao Filipovića: "Brodogradnja je dio pulskog identiteta" Slika nije dostupna Uljanik i Tankerska plovidba većinski vlasnici 'Lenca'

Naglasio je da se radnicima Lenca jamče radna mjesta u idućih pet godina, a brodogradilištu perspektiva da će nastaviti poslovati, kako s domaćim, tako i stranim kooperantima.

"Kada danas neki pokušavaju reći da brodogradilišta ne valjaju i da ih treba zatvoriti, mi smo protiv toga", dodao je Sanader, istaknuvši kako Vlada ne zatvara oči pred izazovima da će u procesu približavanja EU morati uskladiti propise o subvencijama u brodogradnji, ali da to ne znači kako će zatvoriti brodogradilišta i da će radnici ostati bez posla.

Ministar financija Ivan Šuker prozvao je bivšu vladu da je, zbog
unutarstranačkih sukoba, "gurnula" Lenac u stečaj, a da ga aktualna Vlada spašava, kako u pogledu zadržavanja radnika, tako i planiranim ulaganjima - poslovnim je planom utvrđeno da Tankerska plovidba i Uljanik, uz ugovorenih 58 milijuna kuna, u daljnji tehnološki razvoj Lenca ulože dodatnih 30 milijuna eura.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec kazao je da država, odnosno HFP, zadržava 13,89 posto udjela u Lencu, ali i najavio da će se, donošenjem strategije za privatizaciju ostalih pet velikih brodogradilišta, i taj postotak udjela na isti način ponuditi
radnicima.

Vlada Uljaniku i Tankerskoj plovidbi prodaje više od 370 milijuna kuna potraživanja Ministarstva financija, zavoda za zdravstveno, socijalno osiguranje i za zapošljavanje, te Fonda za razvoj i zapošljavanje i to za iznos od 11,16 milijuna kuna. Kako su Uljanik i Tankerska već platili 10,28 milijuna kuna tako još trebaju državi platiti nešto više od 880 tisuća kuna i to najkasnije u roku mjesec dana od stupanja na snagu novog stečajnog plana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene