Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velik broj umirovljenika

'Vlada bi mogla biti Alisa u zemlji čudesa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP-ove zastupnice Sobol i Jerković usprotivile su se izjednačavanju dobne granice za mirovinu.

Saborske zastupnice SDP-a Romana Jerković i Gordana Sobol koja je i predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova u Rijeci su se usprotivile vladinom prijedlogu izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju tj. dijelu koji se odnosi na izjednačavanje dobne granice za odlazak u mirovinu žena i muškaraca sa 65 godina.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Na tiskovnoj konferenciji u Rijeci Sobol je izrazila nezadovoljstvo načinom na koji je Vlada ispoštovala odluku Ustavnog suda iz 2007. godine. Istaknula je kako 2008. donesen novi Zakon o ravnopravnosti spolova, koji je predviđao pet godina kraći radni staž za žene, kao kompenzaciju za porodiljni dopust, obavljanje kućanskih poslova i njihovu neravnopravnost u odnosu na muškarce.

>> 'Još je rano u potpunosti izjednačiti žene i muškarce'

'Htjela bih postaviti pitanje Vladi - je li moguće da se novim Zakonom izjednačavamo pri odlasku u mirovinu, a na drugim poljima ne' , zapitala se Sobol. Romana Jerković naglasila je kako je tipično za Hrvatsku da Vlada građane izvješćuje o, kako je rekla, 'novoj umotvorini' bez prethodnog dijaloga sa socijalnim partnerima te donosi mjere i predlaže izmjene zakona tijekom ljeta.

>> 'Odluka Ustavnog suda mora se poštovati, Kosor s tim nema ništa'

Izjavu ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Đure Popijača da je hrvatski mirovinski sustav na granicama izdržljivosti pozdravila je citirajući naslov pjesme 'Dobro jutro, Margareta', kazavši da je licemjerno takvo što čuti od Vlade koja ga je do tog stanja i dovela.

>> Sindikati premijerki: Napokon počnite pitati građane o potezima!

'U prvih šest mjeseci 2010. za mirovine je izdvojeno 17 i pol milijarda kuna. Od toga su iz doprinosa izdvojene 9,3 milijarde, dok se ostatak financira iz novog zaduženja ministra Šukera! Je li Vlada uopće svjesna koliko će najesen dobiti novih umirovljenika koji će zbog izmjena Zakona otići u prijevremenu mirovinu? Vlada bi i u ovom slučaju mogla biti 'Alisa u zemlji čudesa'', zaključila je Jerković. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene