Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon o ustrojstvu Vlade

Vlada Andreja Plenkovića poprimila obrise, 'nestaje' jedno ministarstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova vlada Andreja Plenkovića i službeno je dobila svoje obrise.

Broj ministarstava smanjuje se tek za jedno. Ukida se ministarstvo malog i srednjeg poduzetništva i taj se resor spaja s gospodarstvom. Tako se broj ministarstava smanjuje s 20 na 19, a broj središnjih državnih ureda povećava se s četiri na šest.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

Iz ministarstva znanosti i obrazovanja izdvaja se sport za koji ce biti nadležan središnji ured za sport pri vladi RH. Ured pri vladi dobiti će i digitalizacija.

Iako se spekuliralo s ukidanjem Ministarstva socijalne politike i mladih, ono ostaje, ali mu se dodaje u resor, ali i naziv, demografija i obitelj. Energetika se iz Ministarstva gospodarstva prebacila u ingerenciju Ministarstva zaštite okoliša. Ministarstvo branitelja mijenja ime u Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Umjesto zamjenika ministara uvode se državni tajnici.

"Želimo sportu dati primjereno mjesto i aktivnije se njime baviti kroz državne institucije", rekao je reporterki Dnevnika Nove TV Tatjani Krajač novoizabrani potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković (HDZ).

"Važno je odmah u startu objasniti koji je cilj i koja je namjera. Prije nekoliko godina SDP-ova Vlada je izmjenila zakon i zamjenike ministara, koji su bili ravnatelji i državni službenici, pretvorila tad u državne dužnosnike. Dakle, naša je namjera ponovno napraviti onakav sustav u kojem će postojati tajnici, koji će biti dužnosnici, ali sve ispod toga će biti profesionalizirano", pojasnio je Jandroković. Dodao je da će u prvoj fazi promjene tog sustava biti nešto više dužnosnika, ali je naglasio da će se vrlo brzo ići u profesionalizaciju i smanjenje broja državnih dužnosnika.

Ujedno se drugačije regulira pravo ostvarivanja plaće nakon prestanka obnašanja dužnosti. Tako dužnosnici koji su dužnost obnašali najmanje jednu godinu do početka ostvarivanja plaće na drugoj osnovi ili do ispunjenja uvjeta za mirovinu imaju šest mjeseci od dana prestanka obnašanja dužnosti pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti. Sljedećih šest mjeseci imaju pravo na naknadu u visini 50 posto plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti. Ako su dužnost obnašali manje od jedne godine i više od tri mjeseca, tri mjeseca od dana prestanka obnašanja dužnosti imaju pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti, a sljedeća tri mjeseca pravo na naknadu u visini od 50 posto plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti.

Također, uređuje se i pravo dužnosnika kome nakon prestanka obnašanja dužnosti do ostvarivanja prava na mirovinu po općim propisima nedostaje manje od godine dana, tako da ima pravo na naknadu u visini od 50 posto plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti do ostvarivanja prava na mirovinu, ali ne duže od godinu dana.

Sve je to vidljivo iz Zakona o ustrojstvu Vlade koji bi tek prisegnulo zastupnici trebali izglasati do kraja večeri.

O Mostovim uvjetima i zakonima, Jandroković otkriva, neće se raspravljati u subotu, već u ponedjeljak i/ili utorak. Dodao je da će možda već u utorak biti izglasana i Vlada.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene