Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

15. grad u Hrvatskoj s takvim centrom

Islamski vjerski centar otvoren u Zadru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj Ševko efendija Omerbašić danas je u Zadru svečano otvorio medžlis Islamske zajednice, u kojem će oko 1500 vjernika islamske vjeroispovijesti sa zadarskoga područja od danas održavati svoje vjerske obrede.

U nazočnosti velikoga broja vjernika, imama iz cijele Hrvatske, predstavnika lokalnih vlasti i Katoličke crkve, okupljenima se obratio predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko Omerbašić koji je istaknuo kako je ovo veliki i povijesni dan za zadarske muslimane.

'Na realizaciji ovoga projekta, odnosno izgradnji ovoga objekta intenzivno se radilo više od pet godina. Evo i uspjeli smo. Posebno mi je drago da je islamski vjerski centar u Zadru dovršen u mome mandatu', istaknuo je muftija Ševko Omerbašić.

'Ovo je poseban dan i za nas kršćane, katolike, jer i nas kršćane raduje vaša radost. Ne možemo ne biti velikodušni u toj radosti. Moramo znati da i drugi i drugačiji moraju imati svoje prostore i mjesta molitve. Svugdje, pa i u Hrvatskoj i BiH, potrebno nam je puno više duhovnosti i dijaloga,' poručio je fra Josip Sopta, provincijal zadarske franjevačke Provincije Sv. Jeronima, koji je završavajući svoje obraćanje izazvao posebno oduševljenje i pljesak okupljenih poručivši 'selam alejkum', što na arapskom jeziku znači 'neka je mir'.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci HDZ-ov plakat upućen splitskom gradonačelniku Ivici Puljku Rastu tenzije HDZ plakatom sprdao Puljka, ubrzo stigao odgovor: "Nije sramota biti nepismen, sramota je biti drzak i nepismen"

'Ovo je veliki događaja za Zadar'

'Na poseban način i s posebnim zadovoljstvom pozdravljam sve moje sugrađane islamske vjeroispovijesti. Izražavam zadovoljstvo u svoje ime i ime cijeloga grada što je konačno otvoren ovaj vjerski objekt za potrebe naših sugrađana islamske vjeroispovijesti. Ovo je veliki događaj za naš grad i ja mu se doista veselim,' rekao je gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić.

Taj muslimanski vjerski objekt nalazi se u gradskom predjelu Vidikovac, u blizini Osnovne škole 'Bartola Kašića'. Novi medžlis smješten je u dvoetažnoj zgradi površine 200 metara četvornih. Kupljen je i opremljen donacijom iz Katara u iznosu od oko 250.000 eura.

U prizemlju zadarskoga medžlisa smješten je mesdžid - molitveni prostor u kojem vjernici svakoga petka obavljaju džumu, a tu je i divanhan - prostorija za druženje. Na katu zgrade smješteni su uredi i stan za prvog zadarskog imama, Ćamila efendiju Bašića, koji je u Zadar došao iz Velike Kladuše.

Otvorenjem medžlisa Zadar je postao 15 grad u Hrvatskoj koji ima takav muslimanski vjerski objekt. Inače, čast da otvori zadarski mesdžid pripala je Aliji Mušiću iz Bihaća, koji je donirao 2000 tisuće eura, što je bio najveći pojedinačni dar za novu zgradu.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene