Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moraju platiti

Priča koju pratimo od samog početka i dalje šokira: 'To nema smisla'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema rješenju Ministarstva gospodarstva, visoki računi za grijanje u Vukovaru su opravdani.

Priča koju smo pratili od samog početka i dalje šokira. Naime, visoki računi za grijanje u Vukovaru su opravdani, rješenje je to Ministarstva gospodarstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vukovarci na rubu Imaju najveće račune za grijanje: Popravkom toplovoda nije rješen njihov problem Slika nije dostupna Gase radijatore VIDEO Šokirani računima za grijanje: Za 28 kvadrata plaća više od 1.800 kuna

Naime, vukovarskoj toplani dio energije je od toplinske stanice do radijatora negdje ispario. Što znači da će se Vukovaraci morati sami snaći kako namiriti vrtoglave iznose računa za grijanje?! Kako? Ni oni sami, ne znaju!

Vukovarci moraju platiti grijanje koje nisu potrošili, odlučila je inspekcija ministarstva gospodarstva. Vukovarsko toplinarstvo i isporučenu i izgubljenu toplinsku energiju naplaćuje u skladu sa zakonom.

Vukovarske stanove teško zagrijati jer je u zgradama mnogo praznih stanova

'Energetski isporučitelj Tehnostan d.o.o. Vukovar prilikom ispostavljanja računa primjenjivao je obračun i cijene uređene prema Pravilniku o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju sukladno Odluci HERA-e', poručuju iz Uprave za inspekcijske poslove u gospodarstvu Ministarstva gospodarstva.

'To je besmisleno, to nema smisla, onaj tko je donosio zakon trebao bi platit ove račune', smatra predstavnik stanara Toni Merčep.

'Neki građani žive na krivom mjestu'

A donositeljima zakona, ministarstvu gospodarstva i HERA-i, trenutačno ne pada na pamet naložiti toplinarskim tvrtkama da moderniziraju svoje cjevovode.

'Ima mogućnosti, europski fondovi ili državna pomoć kroz kredite sufinanciranje. Prvi korak je fond za zaštitu okoliša koji već nudi neke slične projekte', odgovara Ilija Rkman iz Udruge Potrošač na pitanje tko treba platiti modernizaciju toplane.

'U spavaću ne ulazim, u kupaoni ne palim, u hodniku ne palim i dobijem 2000 kuna. Zar to s ljudskim umom graniči', pita se Ljubica Gvozdanović.

Strahuju od otvaranja računa - '900 kuna za ništa!'

U vukovarskoj toplani kažu, neki građani jednostavno žive na krivom mjestu.

'I najduži put ima cijev koja treba prenijeti toplinsku energiju do tih stanova kaže Kristijan Lovrenščak, direktor vukovarskog toplinarstva Tehnostan d.o.o.

'I to, ta visina, razdaljina, ja već 40 godina živim u ovom jednom te istom stanu', kaže gospođa Gvozdanović. E pa ako želite i dalje živjeti u istom stanu treba plaćati dospjele račune, poručuje im država.

'I opet neću taj platit od 2000 kuna, stara žena od 63 godine idem radit ustajem se svako jutro u tri sata zbog čega', kaže dodaje.

'Ja ne smijem ni dočekati taj novi račun jer ja nisam ni upalila radijator, upalila', kaže Nada Čehajić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene