Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Država žmiri

Više od 70 tisuća radnika ne prima plaću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uzor je otišao u stečaj, a splitsku tekstilnu tvrtku od sada vodi stečjna upraviteljica.

Uzor, Kamensko, Dalmacijavino, Trimot, nabrajanje bi moglo potrajati. Procjenjuje se, naime, da više od 70 tisuća radnika u Hrvatskoj radi, a ne prima plaću. Godinama su bez doprinosa. Država je na sve to jednako toliko žmirila.

Pročitajte i ovo Digitalni inovacijski inkubator - 2 Razmišljanje izvan okvira Potraga za najboljim mladim inovatorima: "Ovo je najbolji način učenja" Manje plaće, ilustracija - 1 Plaće kod privatnika Očekivali da će dobiti bar malo više, a dobili manje: Porezna stručnjakinja sumnja na jedno

Država na poslodavce koji uredno ne ispunjavaju svoje obveze gotovo i ne reagira. Štoviše, tvrtkama poput Uzora ili Kamenskog dijelila je i poticaje. 'Zašto država ranije ne reagira? Država će uvijek reagirati na svaki poziv, samo njega treba netko uputiti', tvrdi ministar gospodarstva Đuro Popijač.

>> Splitski Uzor proglašava stečaj

Uobičajeno, u ovakvim slučajevima i država je jedan od vjerovnika. Samo Uzor im duguje 23 milijuna kuna na koliko je blokiran račun. Nejasno je stoga zašto i sami loše poslovanje ne kontroliraju.

Obračunska lista ima svoju težinu

Oporba predlaže kaznenu odgovornost. Ugrožavanje radničkih prava dosegnulo je vrhunac. 'Nema druge nego predložiti Zakon o formiranju specijalnih sudova, radnih i socijalnih sudova kao što imaju mnoge zemlje', kaže Ingrid Antičević Marinović iz SDP-a.

Radnici sada mahom ovise o stečaju. Stručnjaci podsjećaju da i obračunska lista ima svoju težinu. Njome se putem suda može pokrenuti ovršni postupak. 'Oni mogu razmjerno brzo ostvariti pod uvjetom da postoje novčana sredstva na računu svoja potraživanja', tvrdi Viktor Gotovac.

Nažalost, rijetki to čine. A i poslodavci to znaju pa nerijetko liste namjerno ne daju. Ili su stečajnu masu odavno potrošili. Kako god se uzme, nađu način da radnike ostave bez kune. A država na to žmiri.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene