Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puno nepravilnosti

Što ih čeka? 130.314 građana do Nove godine mora promijeniti osobne iskaznice - Ili...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S nevažećim je osobnim iskaznicama čak 130.314 osoba.

Više od 293 tisuće hrvatskih državljana nema regulirano prebivalište, pokazuju to podaci Ministarstva unutarnjih poslova.

Ima i onih koji, unatoč upozorenju MUP-a, i dalje imaju osobne iskaznice na kojima nemaju kućni broj, odnosno piše im 'bb'. Ako to ne učine do Nove godine - bit će odjavljeni iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu.

Prema podacima MUP-a 293. 853 hrvatskih državljana nema regulirano prebivalište. Od toga je 44.157 prijavljenih na adresama s kućnim brojem nula ili 'bb'. S nevažećim je osobnim iskaznicama čak 130.314 osoba. Tu je i 119.382 onih koji su u vrijeme donošenja Zakona o prebivalištu 2012. bili stariji od 16 godina, a još nisu zatražili osobnu iskaznicu.

'Da bi građani uskladili podatke na osobnoj sa stvarnom adresom, imaju rok do 29. 12. 2014.. Taj rok je produžen prošle godine za godinu dana, a da li će biti i ove godine to ne znam', kaže Arsen Bauk, ministar uprave (SDP).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tko je, gdje živi... Hrvatska policija na mukama - Uhitili su 'nepostojećeg' čovjeka! Slika nije dostupna Izbrisani iz evidencije Više od 6 tisuća građana ostalo bez osobnih iskaznica - Provjerite jeste li među njima!

'Građanin drugog reda': Zbog marame joj nisu htjeli izdati osobnu iskaznicu

Za promjenu osobne potrebna je jedna fotografija i 48. 90 kuna.
'Napominjemo kad su u pitanju stare i nemoćne osobe koje nisu sposobne same doći u policijsku postaju službenici policije će izlaziti na teren i po prethodnom dogovoru će se od njih zaprimati zahtjevi', pojašnjava Ana Čepić iz PU Splitsko-dalmatinske.

Tko ne ažurira adresu - bit će odjavljen iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu. A tko nema urednu adresu - nema ni pravo glasovati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene