Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Više novca za pomoć u nastavi djeci s poteškoćama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) priopćilo je u četvrtak da će u idućoj školskoj godini, 2015./2016. iz sredstava Europskog socijalnog fonda osnivačima škola biti dodijeljeno 55 milijuna kuna za financiranje pomoćnika u nastavi, što je preko 9 milijuna kuna više nego u prošloj školskoj godini.

U priopćenju se također demantira pojedine medijske navode da je Ministarstvo najavilo manje novca iz Europskog socijalnog fonda za asistente u nastavi.

Pročitajte i ovo Djeca u pojasu Gaze živima prijeti glad U Pojasu Gaze poginulo više od 13.000 djece: "Zbog neishranjenosti nemaju čak ni snage za plakanje" Skrnavljenje erdutskog groblja - 3 Nečuveni vandalizam FOTO Policija otkrila tko je uništio groblje u Slavoniji: Rezultat istrage je za neke šokantan, za neke i tužan

Neki su mediji objavili netočnu i neprovjerenu informaciju vezano za financiranje pomoćnika u nastavi u školskoj godini 2015./2016. za učenike s teškoćama putem Europskog socijalnog fonda, što narušava teško stečeno povjerenje svih dionika odgojno-obrazovnog sustava te nepotrebno traumatizira učenike i roditelje učenika s teškoćama, u cilju istinitog informiranja javnosti te u interesu roditelja i djece s teškoćama u razvoju, naveli su iz Ministarstva.

Naime, na HRT-u je nedavno objavljen prilog u kojemu se tvrdi da je "MZOS najavilo kako će iz Europskog socijalnog fonda pristići manje novca za asistente u nastavi, a takav manjak sredstava značio bi, na primjer, da bi u Gospiću 50 posto djece s posebnim potrebama ostalo bez adekvatne pomoći".

Za djecu s poteškoćama nema asistenata, s njima u razredu volonteri ili mame

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja opovrgavaju da su davali takve najave te ističu kako će se u tu svrhu izdvojiti više novca, a ne manje.

U MZOS-u također napominju da će se u idućoj školskoj godini (2015./2016.) primjenjivati Pravilnik o osnovnoškolskom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju, donesen u ožujku 2015., koji se temelji na načelima individualnog pristupa i aktivnog uključivanja učenika s teškoćama u razvoju u sve nastavne aktivnosti zajedno s ostalim vršnjacima (inkluzivno obrazovanje), prvenstveno u redovitom sustavu obrazovanja, čime se osigurava kvalitetno obrazovanje, usmjereno potrebama učenika.

Tijekom srpnja ove godine bit će objavljen i Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima kojim će se ujednačiti sustavno osiguravanje podrške pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika na području cijele Hrvatske te će time svaki učenik s teškoćama u razvoju kojem je neophodna podrška tu podršku i dobiti, ističu u MZOS-u. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene