Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Kraj nezakonitoj zaradi

Naplata opomena odlazi u povijest: Hoće li ih i dalje tako revno slati?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dio europskih propisa koji se odnosi na prava potrošača napokon će zaživjeti i kod nas.

Vlada je na današnjoj sjednici u Sabor uputila nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača. U novi je zakon uplementiran i dio EU propisa kojima će se bankama, teleoperaterima i drugima u potpunosti zabraniti naplaćivanje slanja opomena.

Pročitajte i ovo Banke neće raditi 17. travnja Obavijest za građane Obavite sve što trebate na vrijeme: Objavljeno kojeg dana banke neće raditi Nikola Grmoja Na rubu životne katastrofe Grmoja poručio: "Tražimo da Vlada u roku od 30 dana objavi svoj sporazum s bankama"

>> Uskoro zabranjuju naplaćivanje opomena za neplaćene račune

Tako građani koji kasne s plaćanjem više neće morati plaćati opomene koje ih upozoravaju na kašnjenje, a trgovci (pod kojima Zakon podrazumijeva sve koji djeluju na tržištu pa prema tome i banke, telekomunikacijske tvrtke i javna poduzeća), više neće smjeti naplaćivati opomene koje šalju građanima.

Sam dug i zatezna kamata na dug nisu sporni, ali velik broj građana, istaknuli su iz Vlade, zbog krize, nezaposlenosti, prezaduženosti i slično, doveden u situaciju u kojoj ne može na vrijeme platiti svoje obveze, a onda im se uzrokuju i dodatni troškovi opomenama s visokim iznosima.

Analiza bankarskih opomena pokazala je vrlo neujednačenu praksu - opomene su bile od 20 do 300 kuna, bilo je primjera i da je slano nekoliko opomena u jednom mjesecu, opomena koje su se slale na tjednoj razini ili za kašnjenje plaćanja za nekoliko dana.

Zakonskim se izmjenama pooštravaju i novčane kazne, a regulira se i da nadzor nad primjenom zakona ima isključivo Državni inspektorat. (S.D.M./Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene