Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijerka prvi put rekla istinu?

Više ne izlazimo iz krize nego smo na putu da na taj put dođemo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor na savjetovanju Hrvatskog ekonomskog društva u Opatiji izjavila je da 'svi pokazatelji u zemlji pokazuju da smo na putu da stignemo na put izlaska iz krize'.

Može se činiti kao cjepidlačenje i dokono vježbanje mozga, no ta se njezina izjava potpuno razlikuje od prijašnjih. Još je u kolovozu 2009. izričito rekla kako uskoro izlazimo iz krize i kako će 2010. godina biti godina oporavka.

Pročitajte i ovo Balinjerada - 2 41. opatijska balinjerada Maskirani ljudi u neobičnim vozilima okupirali Opatiju: "Moramo probiti novi tunel kroz Učku za željeznicu" Sukob na Crvenom moru crno nam se piše Stižu ozbiljna upozorenja na opasnost od nove svjetske krize: "Posljedice bi mogle biti katastrofalne"

U ožujku ove godine je izjavila kako joj rast industrije (što je sigurno dobra vijest) daje sigurnost da izlazimo iz krize, da bi prije samo nekoliko dana izjavila da je izvješće Svjetske banke Doing business pokazalo da smo napredovali za pet mjesta, što po njoj također pokazuje da Hrvatska izlazi iz krize.

>> 'Na putu smo da stignemo na put izlaska iz krize'

Ministar financija Ivan Šuker početkom listopada bio je još izravniji – nakon razgovora s dužnosnicima MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu, rekao je da će četvrto tromjesječje ove godine biti pozitivno i da Hrvatska definitivno izlazi iz krize.

I otkud se sada nakon svega toga, svega nekoliko dana nakon izjave da izlazimo iz krize, nalazimo tek na putu da na put izlaska iz nje dođemo? To bi značilo da nas tek čeka skretanje na put koji vodi gospodarskom oporavku. Znači li to da je premijerka po prvi puta priznala kakvo je stanje stvari? Ili do sada nije znala, ili nije željela znati, realno stanje stvari?

Što god bilo - za građane je jednako porazno

Kako god bilo i što god bilo, za građane i državu to je jednako porazno, jer ekonomski stručnjaci i analitičari svih vrsta cijelo vrijeme ponavljaju ono što su već i vrapci na grani naučili, a to je da su potrebne ozbiljne reforme, u prvom redu kresanje troškova javne potrošnje i odterečivanje realnog sektora bremena pod kojim već ozbiljno posrće financirajući sve ostale segmente društva. I, naravno, hitno stvaranje uvjeta za porast investicija.

Sve je kulminiralo javnim vapajem guvernera Željka Rohatinskog da smo pogriješili što nismo zvali MMF, jer se pokazalo da Vlada ne čini ono što bi trebala, da konačno stanemo na noge i krenemo naprijed.

Sada, nakon svih najava da izlazimo iz krize, odjednom smo na dobrom putu da na taj put dođemo. Možda je ova izjava mišljena kao i sve ostale te premijerka zapravo nije rekla ništa novo. No, ako je konačno izrekla pravu istinu, što bi u krajnju ruku bilo dobro, pitanje je možemo li joj doista vjerovati, jer bi to značilo da do sada nismo trebali.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene