Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije iz Sabora

'Više mi se sviđa da referendum prođe sa 65, nego sa 85 posto'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je odaziv na referendumu bio slab, prvi neslužbeni rezultati su pokazali: Hrvatska je odabrala 'ZA'.

O rezultatima, odazivu i svemu što to znači za Hrvatsku stigle su i prve reakcije političara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Građani su za europsku Hrvatsku' Pusić: Rasprava je postala uvelike emocionalna Slika nije dostupna Ovako će izgledati Pusić objavila fotografiju referendumskog listića

'Mislim da je to jasni, nedvosmisleni mandat, ali ujedno i čisti, jasni, nedvosmisleni mandat da se iz projekta europske Hrvatske napravi stvarni pravi uspjeh', rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. 'Meni se čak više sviđa da referendum prođe recimo sa 65 nego s 85 posto jer mi se to čini da se održava pluralizam i različite stavove. Ne volim kad su ti stavovi agresivni i napadački kakve smo mogli vidjeti, ali da postoje različiti stavovi u zemlji to je i dobar znak', rekla je Pusić.

>> 66,24 posto birača ZA, 33,16 posto PROTIV ulaska u EU

'Izlazak je nažalost mali, ali očekujemo dobar rezultat i očekujemo da su građani danas rekli 'ZA' ulasku Hrvatske u EU. Što se tiče socijalnih prava puno toga ovisi o nama, to nije vezano uz EU, nego za naše odluke. Ono što moramo napraviti je malo uvesti reda u socijalne naknade', rekla je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

'U svakoj zemlji ima euroskeptika koji smatraju da je ulazak u EU nepotreban i možda štetan, međutim, većina građana Hrvatske ipak zna da ostanak izvan EU za nas može biti samo šteta', dodala je Opačić. 'Ja bih volio da je odaziv bio veći, međutim, i ovaj odaziv i ovi prvi rezultati pokazuju da su građani Hrvatske dobro odabrali i da ulazimo u EU koja će svima nama donijeti sigurno puno dobroga, a to posebno vrijedi kada govorimo o obrazovanju i znaosti', rekao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

'Do građana je došla poruka o korisnosti Europske unije'

'Ja sam uvijek bio nepopravljivi umjereni eurofil i uvijek sam vjerovao u političku pamet naših građana i ovaj rezultat je dobar, realan i mislim da Hrvatska od danas ima jednu veliku šansu koju će iskoristiti. Ovo je veliki dan za Hrvatsku.', rekao je bivši premijer Nikica Valentić.

>> Trojica predsjednika nazdravila: 'Hrvatska se odlučila za sretniji život!'

'Sad kad vidimo rezultate zaista sam vrlo ponosan i osobno jer sam imao tu priliku i privilegiju da sudjelujem u ovim zadnjim metrima naših teških pregovora. Mi smo kao Ministarstvo gospodarstva imali izuzetno puno posla, u nadležnosti je bilo mnogo poglavlja, a kruna svega bilo je to Poglavlje 8. Ovo je nova prilika i početak za hrvatsko gospodarstvo', rekao je bivši ministar Đuro Popijač.

'Jako sam zadovoljan, mislim da je ovo veliki dan za hrvatsku demokraciju, za razvoj cijele zemlje, za sve naše građane. Respektiram i one koji su glasali protiv, to je apsolutno bilo njihovo pravo, ali kroz zadnjih 20 mjeseci intenzivno sam obilazio Hrvatsku i drago mi je da je do građana došla poruka o korisnosti članstva. Ovo je poruka i zemljama članicama, prvo da je i dalje smatraju atraktivnom; drugo, nakon referenduma Sabor će ratificirati Ugovor o pristupanju i onda šaljemo poruku državama članicama da taj posao okončaju', rekao je bivši državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković.

'Ja jesam zadovoljan, jutros prilikom mog glasovanja ja sam rekao da će biti oko 60 posto, dakle rezultat je veći nego što sam mislio. Istina, manji je izlazak, ali to je razumljivo s obzirom da su građani malo zasićeni, ne samo glasovanjima nego i politikom, ali i problemima pred kojima se Europa nalazi. Ali, Europa se udružuje, to je milenijski pothvat. Mi moramo ući u taj pothvat koji je od posebnog značaja ne samo za nas, nego i za našu regiju', rekao je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene