Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brzopotezni zakoni

Više je zakona doneseno po hitnom postupku nego redovnom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog načina na koji donose zakone, Ustavni je sud ukorio Sabor. Zakon o javnim ovršiteljima koji je predložen, raspravljen, izglasan i objavljen u istom danu samo je povod.

Praksa donošenja zakona po hitnim procedurama u ovom je sazivu učestala. Na tri sjednice od 135 zakona njih tek 30 prošlo je redovitu proceduru. Ostali su izglasani - brzopotezno. Donošenje zakona po hitnom postupku trebala bi biti iznimka, a u ovom je sazivu tvrdi oporba, postala uobičajena praksa.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković kako diše tržište Jandroković o preseljenju Sabora: "Točno je, selimo se na tu lokaciju" Gordan Jandroković Spomenuo i novu lokaciju Posljednja sjednica Sabora u ovom sazivu? Jandroković otkrio kad će biti parlamentarni izbori

'I u ovom slučaju pokazuje se da je Sabor samo privjesak Vlade i SDP-a', rekao je Gordan Jandroković, saborski zastupnik HDZ. 'Tu se radi o gušenju demokracije to je postala praksa koja nema neko uporište', smatra Zoran Vinković, zastupnik HDSSB-a.

Pokojni predsjednik Sabora Boris Šprem govorio je negativno o hitnom donošenju zakona. Da to ne smije biti praksa, svjestan je i aktualni predsjednik Sabora Josip Leko. 'Nije nitko zločest, ali to ćemo nastojati mijenjati sukladno demokratskim standardima', rekao je Leko.

Čak je i Ustavni sud upozorio na takvu lošu praksu. 'Vidjeli ste što je rekao Ustavni sud. Ja tome nemam što dodati', kaže predsjednik Ivo Josipović. Na tri sjednice Sabor je raspravio 135 zakona, a čak 105 izglasano je po hitnoj proceduri.

'Ta praksa se mora promijeniti jer postajemo dio EU. Bit će puno zakona koji će nam dolaziti i iz Bruxellesa', kaže Jandroković. 'Dolazi jedno mirnije razdoblje. Završavamo sa zakonskim stampedom i zakoni će biti kvalitetniji', rekla je Ingrid Antičević Marinović iz SDP-a.

>> Ustavni sud 'oprao' Sabor: Zakoni ne smiju stupati na snagu danom donošenja!

Ustavni je sud spomenuo najočitiji primjer saborskog brzanja. U istom danu 22.12. 2011., zakon je predložen, raspravljen na odborima i sjednici te izglasan i objavljen u narodnim novinama.

'To je bilo naše izborno obećanje, po tom zakonu koji smo ukinuli javni su ovršitelji trebali stupiti na dužnost s 1.1.2012. godine', kaže Antičević Marinović. SDP pravda žurnost no Ustavni sud upozorava od izglasavanja do stupanja zakona na snagu ipak mora proći neko vrijeme.

'To onda može biti samo najkraće moguće prvi dan nakon njegove objave u narodnim novinama', objašnjava Jasna Omejec, predsjednica Ustavnog suda. 'Inzistira se da se ta praksa promjeni i dobro je da imamo samostalni sud koji je čuvar vladavine prava', kaže Leko.

Žurno donošenje zakona vladajućima bi se moglo obiti o glavu jer brzopotezno donošeni zakoni zbog loše kvalitete lako bi mogli zapeti u praksi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene